Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ketvirtadalis ekonomikos – vis dar šešėlyje

Publikuota: 2016 gegužės 05 Kategorija: Verslas

Šešėlyje vis dar yra daugiau kaip ketvirtadalis šalies ekonomikos, t. y. nelegalioje rinkoje sukuriama 26 proc. visos pridėtinės vertės, praneša Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Plačiausiai šešėlis paplitęs akcizinių prekių rinkoje: nelegalus alkoholis sudaro 22 proc. stipriojo alkoholio rinkos, nelegalios cigaretės – 20 proc., kuras – 15 proc. rinkos. Tokius skaičius atskleidė Lietuvos laisvosios rinkos instituto atliktas šalies šešėlinės ekonomikos tyrimas.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Nors šešėlis mažėja, tačiau akivaizdžiai išlieka didele problema. Tai nepasikeis, kol valdžia nepakeis kovos strategijos. Tyrimas atskleidė, kad dabartiniai kovos būdai, pagrįsti gaudymu ir baudimu, neatgraso nei nuo šešėlinio darbo, nei nuo neapskaitytų ar nelegalių prekių pirkimo“,– pabrėžia Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Vytautas Žukauskas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto atlikta apklausa parodė, kad 42 proc. šalies gyventojų pirko iš nelegalių pardavėjų, net 63 proc. pirko neapskaitytas prekes iš legaliai veikiančių pardavėjų.

„Apie 70 proc. gyventojų teigia, kad šešėlio priežastis yra dideli mokesčiai. Šešėlis – tarsi protestas prieš valdžią. Kol bus sunku įpirkti legalias prekes, tol žmonės pirks nelegaliai. Didžiąją dalį akcizinių prekių kainos sudaro mokesčiai: perkant alkoholį valstybei atitenka 60 proc. sumokamos kainos, pilant kurą daugiau kaip pusė, perkant cigaretes – net 80 proc. Akcizinių prekių įperkamumas dėl aukšto apmokestinimo ir santykinai mažų lietuvių pajamų yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Žmonės perka nelegalias prekes, nes kitaip jų dažnai tiesiog neįperka”, – sako V. Žukauskas.

Nelegalus alkoholis – lengvai prieinamas

Didžiąją dalį nelegalaus alkoholio šalyje sudaro stiprieji gėrimai. Per pastaruosius trejus metus stipriųjų nelegalių alkoholinių gėrimų rinka mažėjo nuo 36 iki 22 proc. Vis dėlto, Lietuvos laisvosios rinkos instituto užsakymu atlikta Lietuvos seniūnų apklausa atskleidė, kad nelegalus alkoholis yra lengvai prieinamas ir plačiai vartojamas. Net 36 proc. teigia, kad jų seniūnijose galima įsigyti nelegaliai platinamo (gaminamo) alkoholio. Penktadalis įsitikinę, kad nelegalaus alkoholio vartojimas ir jo sukeliamos pasekmės jų regione yra didelė problema.

Kuro šešėlis keičiasi

Nelegalaus kuro daugiausia suvartojama regionuose, kurie yra arčiau sienos su ES nepriklausančiomis šalimis. Svarbu atkreipti dėmesį, kad keičiasi kuro šešėlio pobūdis. Anksčiau didžiąją dalį nelegaliai parduodamo kuro sudarydavo iš Kaliningrado ir Baltarusijos atgabentas ir nelegaliai parduodamas kuras. Dabar vis dažniau pastebima pažeidimų, kai organizuojamos nusikalstamos prekybos kuru schemos – sukuriamos fiktyvios įmonės Lietuvoje ir užsienyje, importuojami degalai ir juos perpardavinėjant išvengiama PVM mokėjimo. Tai rodo, kad šešėlis prisitaiko. Jei užkardomos vienos šešėlinės ekonomikos schemos, atsiranda kitų.

Kas penkta surūkyta cigaretė – kontrabandinė

Tyrimų bendrovės „Nielsen” atliktas „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimas rodo, kad šešėlinės cigarečių rinkos dalis Lietuvoje mažėja. 2012 m. pabaigoje ji siekė daugiau kaip trečdalį visos rinkos, pernai sudarė 20 proc. Absoliuti dauguma surūkomų nelegalių cigarečių yra kontrabandinės (padirbtos cigaretės sudarė vos 0,1 proc. visos cigarečių rinkos). 80 proc. surastų nelietuviškų cigarečių pakelių buvo iš Baltarusijos. Santykinai daugiausiai nelegalių cigarečių pakelių rasta Šiauliuose (34 proc.), Šilutėje (26 proc.), Kaune (24 proc.) ir Radviliškyje (23 proc.).

Tyrimas „Lietuvos šešėlinė ekonomika“

www.llri.lt inf.

Rašyti komentarą