Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutė reikalauja pažaboti Šyšos upės teršėjus

Publikuota: 2010 spalio 11 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti nariai (iš karės): A. Narbutas, R. Paulius, R. Jaruškevičius, E. Jurjonas, V. Pavilonis. (Oresto Lidžiaus nuotr.) Iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti nariai (iš karės): A. Narbutas, R. Paulius, R. Jaruškevičius, E. Jurjonas, V. Pavilonis. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Šilutės miestelėnų iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti parengtą kreipimąsi į aukščiausius šalies vadovus su reikalavimu uždrausti bioetanolio įmonei “Biofuture” naudoti upės vandenį savo gamybos įrenginiams aušinti, kad būtų išvengta naujų ekologinių nelaimių, pasirašė apie 1500 miesto gyventojų ir krašto svečių.

Pirmadienį Šilutės seniūnijos posėdžių salėje iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti nariai surengė spaudos konferenciją. Jos metu buvo aptarta per miestą vingiuojančios upės ekologinė būklė, kovos su jos teršėjais problemos, žurnalistams pristatytas kreipimasis į LR Prezidentę, Seimo pirmininkę, Seimo Aplinkos apsaugos komitetą, Vyriausybės pirmininką ir Aplinkos ministrą dėl Šyšos upės teršimo gamybinėmis nuotekomis.

Kreipimęsi primenama, kad 2009 metų liepos mėnesį ekologinė nelaimė Šyšos upėje kilo dėl avarijos Šilutės miesto nuotekų valymo įrenginiuose, kurią sukėlė AB “Biofuture” ir AB “Šilutės Rambynas” gamybinės nuotekos su viršnormine tarša.

Po avarijos miesto nuotekų valykloje šioms įmonėms buvo uždrausta leisti savo gamybines nuotekas į miesto kanalizacijos tinklus.

AB “Šilutės Rambynas” teršalų kiekį savo išleidžiamose nuotekose sugebėjo sumažinti iki nuotekų tvarkymo reglamente numatytų reikalavimų ir įdiegė jų kontrolės sistemą. Todėl nuo 2010 metų birželio 4 d. šios įmonės nuotekos vėl priimamos į miesto kanalizacijos tinklus. Labiau užterštus kanalizuojamus vandenis bendrovė gabena į Klaipėdos nuotekų valyklą.

Tuo tarpu AB “Biofuture”, pabrėžia iniciatyvinė grupė,  rūpinasi tik savo verslo plėtra. Lig šiol ji neturi tarpinių nuotekų valymo įrenginių, o didindama bioetanolio gamybą, nesugeba jos suvaldyti, todėl į aplinką ir liejasi teršalai.

2009 – ųjų liepą iš AB “Biofuture” į miesto kanalizacijos tinklus pateko nežinia koks raugo kiekis. 2010 – ųjų rugsėjį teršalai – įmonės vadovų tvirtinimu, tai būta itin nuodingo antrinio spirito gamybos produkto – fuzelio, – kelias dienas tekėjo į Šyšos upę kartu su bioetanolio gamybos įrenginiams aušinti naudojamu Šyšos upės vandeniu.

Nuo 2006 metų Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas užfiksavo iš viso 8 atvejus, kai iš AB “Biofuture” į Šyšos upę pateko teršalų. Todėl, anot iniciatyvinės grupės Šyšos upei ginti, Šilutės gyventojai nuogąstauja, kad ekologinės nelaimės gali pasikartoti ir ateityje, juolab kad esama įtarimų, jog AB “Biofuture” savo teršalus į aplinką leidžia nuolat arba reguliariai kartu su įrenginių aušinimui naudojamu upės vandeniu arba per lietaus kanalizaciją, bet mažesniais kiekiais. Todėl ne visi įmonės nusikaltimai prieš gamtą būna pastebėti.

Pastaruoju metu Šilutėje vykdomi Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai, primena kovotojai už švarią aplinką, kuriuos iš dalies finansuoja Lietuvos Respublika ir ES fondai. Šios investicijos nueis perniek, jeigu vienam iš Šilutės pramonės gigantų AB “Biofuture” ir toliau bus leidžiama taip elgtis su mūsų gamta.

Siekdami apsaugoti Šyšos upę nuo tolimesnio teršimo spirito gamybos produktais, iniciatyvinės grupės nariai reikalauja nedelsiant imtis priemonių, kad AB “Biofuture” būtų iš viso uždrausta naudoti Šyšos upės vandenį, o lietaus kanalizacija ir kiti iš šios įmonės teritorijos į Šyšos upę išeinantys vamzdžiai būtų nukreipti į Šilutės miesto magistralinius nuotekų tinklus, kad Šilutė iš tikrųjų taptų kraštu, kur vanduo ir žmonės ne naikina, bet kuria gyvenimą.

“Negalime leisti tokių gamybos procesų, kai viena yra kuriama, o kita griaunama, – spaudos konferencijoje kalbėjo vienas iš inicityvinės grupės narių, šilutiškis verslininkas Rimantas Jaruškevičius. – Todėl dirbsime tol, kol Šyša nebebus teršiama”.

“Jeigu reikalai nejudės, tai kreipsimės ir į Europos žaliuosius, kad ten organizuotų Šilutėje pagamintų biodegalų boikotą, – kolegą papildė bendramintis Ringaudas Paulius. – Manome, kad Europos šalių žalieji tikrai mums pritars, kad gaminant ekologiškus degalus gamta neturi būti naikinama. Juolab kad iš Šyšos teršalai patenka į Nemuną ir Kuršių marias, o iš ten – ir į Baltijos jūrą.”

Kreipimąsi dėl Šyšos upės teršimo gamybinėmis nuotekomis su gyventojų parašais aukščiausiems šalies vadovams iniciatyvinė grupė planuoja išsiųsti šį antradienį. Viena kreipimosi kopija bus įteikta ir Šilutės r. savivaldybės tarybos pirmininkui, merui Virgilijui Pozingiui.

Rašyti komentarą