Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Valdžia geriau viską žino. Ar tikrai?

Publikuota: 2016 vasario 24 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Atmatos upės žiotys. Nemuno deltos tarybos siūloma vieta apžvalgos bokštui statyti. (K. Demerecko. 2014 m. palydovinės nuotraukos fragmentas)Atmatos upės žiotys. Nemuno deltos tarybos siūloma vieta apžvalgos bokštui statyti. (K. Demerecko. 2014 m. palydovinės nuotraukos fragmentas)

Jeigu Šilutės valdžios vyrai pasakė, kad naujas apžvalgos bokštas (iki 30 metrų aukščio) turi būti statomas Uostadvaryje, o ne kitoje Rusnės salos vietoje, tai taip ir turi būti? Kaip kam tai patiktų.
Bet yra ir kitaip manančių.

Praeitų metų rudenį, kai Šilutės rajono valdžios vyrų galvose užgimė sumanymas statyti Uostadvaryje, šalia valstybės saugomų paveldo objektų, apžvalgos bokštą, Rusnės bendruomenės ir savivaldybės tarybos nuomonė savivaldybės vadukams buvo neįdomi, nes, kaip tuomet teigė meras „tvarkietis“ Vytautas Laurinaitis, „kol nėra skirta lėšų ar kitų apčiuopiamų rodiklių, tol bet kokios diskusijos yra beprasmės“.

Susijęs: ‚Laikai jau ne tie, ir papročiai dabar kitokie…“

Panašu, kad savivaldybės vadukai tokios pat nuomonės laikosi ir dabar, kai, anot Nemuno deltos regioninio parko direkcijos vadovo, mero bendrapartiečio Vaido Pavilonio, jau yra numatytas finansavimas iš ES fondų naujajam apžvalgos bokštui. Kaip kitaip paaiškinsi faktą, kad tą pačią dieną, kai Nemuno deltos taryba balsų dauguma nepritarė Šilutės valdžios vyrų sumanymui statyti apžvalgos bokštą Uostadvaryje, bet palaikė – beje, absoliučia balsų dauguma – to paties V. Pavilonio pasiūlytą alternativų sprendimą – statyti bokštą Atmatos upės žiočių kairiajame krante, su taku nuo Uostadvario švyturio ir priėjimu prie Kuršių marių, savivaldybės administracijos direktoriaus socdemo Sigito Šepučio įsakymu buvo sudaryta žemės sklypų pirkimo Uostadvaryje komisija.

Iš kultūros paveldo eksperto, Nemuno deltos tarybos nario Kęstučio Demerecko parengtos medžiagos apie Atmatos žiočių molo ir švyturio istorinius-urbanistinius bei hidrologinius tyrimus:
„Atmatos žiočių kairiajame krante, netoli senojo molo švyturio, yra 400 metrų skersmens aukštuma (1,7–2,2 m aukščio), sunešta nuo 1955 m. Aplink šią aukštumą būtų galima įrengti Kuršių marių pakrantės apžvalgos taką bei pastatyti apžvalgos bokštą, iš kurio matytųsi Nemuno deltos šakos, Atmatos žiotys, Kniaupo įlanka, Ventės ragas, Uostadvaris, Krokų Lankos ežeras, Pakalnės įlanka bei naujai susidarančios deltos salos. Į šią vietą vedantis takas, sužymėtas sausumos priaugimo etapais, galėtų vadintis Rusnės salometras (sala+metras)“.

Beje, valdžios vyrai jau yra numatę ir konkrečius žemės sklypus Uostadvaryje, kurie turėtų būti perkami iš privataus asmens neskelbiamų derybų būdu. Beje, šios komisijos vadovu S. Šeputis paskyrė savo pavaduotoją žaliąjį valstietį Virgilijų Pozingį.

V. Laurinaitis su S. Šepučiu pastarosiomis dienomis vieši Lenkijoje. Todėl šįryt susisiekėme su mero pavaduotoju socdemu Algirdu Balčyčiu, kuris, beje, yra Nemuno deltos tarybos narys ir dalyvavo prieš tai minėtame tos tarybos susirinkime. Iš pokalbio su vicemeru buvo galima suprasti, kad bent jau jam asmeniškai Nemuno deltos tarybos narių daugumos nuomonė visai neįdomi – esą spręsti, kur statyti tą nelemtą bokštą turi rajono savivaldybė.

Netrukus turėtų paaiškėti, ką apie tai galvoja meras ir savivaldybės administracijos direktorius. Savo poziciją šiuo klausimu galbūt pagaliau išsakys ir savivaldybės taryba. Mat Nemuno deltos taryba jau kreipėsi į savivaldybę su savivaldybės tarybai, merui ir administracijos direktoriui adresuotu raštu, kuriuo rajono valdžia informuojama apie Nemuno deltos tarybos nuomonę dėl apžvalgos bokšto statybos, prašoma gerai išanalizuoti visas galimybes ir priimti visus tenkinantį sprendimą.

Nemuno deltos regioninio parko direkcijos vadovas V. Pavilonis susidariusios situacijos pernelyg nedramatizuoja. Jis tikisi, kad su savivaldybės vadovais dar pavyks susitarti. Juolab kad bokštą statytų ne Šilutės rajono savivaldybė, bet Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT), ir tik po to jis būtų perduotas savivaldybės žinion. Juolab kad jau sulaukta VSTT pritarimo bokšto statymui Atmatos upės žiočių kairiajame krante.

Jeigu kam nors atrodo, kad bus per toli eiti pėsčiomis nuo Uostadvario švyturio iki apžvalgos bokšto, tai tam yra dviračiai, kurių, V. Pavilonio manymu, galbūt bus galima ir išsinuomoti vietoje. Kodėl ne?

Kai kas galbūt paaiškės jau šį penktadienį, per Rusnės bendruomenės atstovų susitikimą su meru.

Jeigu pavyks susitarti, tai, anot V. Pavilonio, bent jau apžvalgos bokšto projektavimo darbai galėtų prasidėti dar šiemet.

1 skaitytojų komentaras
tata 2016 vasario 24d., 21:2678.57.233.250
yra dar Aplinkos ministeris, yra premjeras galų gale yra prezidentė, jau nekalbant, kad dar yra ir ES institucijos……tad kreiptis Rusnės bendruomenė dėl viešojo intereso ignoravimo turi kur….tik nereikia snausti ir pirmyn…..

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą