Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mokyklų tinklo pertvarka. Be emocijų

Publikuota: 2016 vasario 12 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Ministro Pirmininko 2014 m. rugpjūčio 27 d. potvarkiu Nr. 159 sudaryta darbo grupė dėl mokinių ugdymo kokybės, veiksmingumo, pedagogų socialinių garantijų gerinimo ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkymo, akcentavo, kad būtina efektyviai ir veiksmingai naudoti lėšas, todėl švietimo sistemos optimizavimas yra neišvengiamas procesas.

Vadovaujantis tuo ir atsižvelgiant į Šilutės rajono savivaldybės demografinę situaciją, būtina subalansuoti mokinių ir mokytojų skaičių bei užtikrinti adekvatų ugdymo proceso aprūpinimą finansiniais ištekliais ir racionaliai panaudoti lėšas, didinti pedagogų darbo apmokėjimą.

Susijęs: “Valdžia negali būti silpna”

Todėl šią savaitę Savivaldybės vadovai, politikai diskutavo apie Gardamo ir Pašyšių pagrindinių mokyklų, kuriose yra mažiausias mokinių skaičius, ir arčiausiai Šilutės miesto esančios Traksėdžių pagrindinės mokyklos reorganizavimą.

Reorganizacijos tikslas – mažinti mokinio krepšelio skolas, racionaliai naudoti turimus išteklius, didinti pedagogų atlyginimų koeficientus, užtikrinti ugdymo kokybę, priemonių atnaujinimą, spręsti esamų patalpų išlaikymo, mokyklinių autobusų įsigijimo reikalus.

Šilutės rajono savivaldybės Švietimo skyrius pateikė mokyklų tinklo pertvarkos projektą, dėl kurio bus priimamas sprendimas 2015 m. vasario 18 d. vyksiančiame Tarybos posėdyje. Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis, Švietimo skyriaus vedėja Birutė Tekorienė dalyvavo diskusijoje su Tarybos nariais, vėliau susitikimuose su Gardamo, Traksėdžių ir Pašyšių pagrindinių mokyklų bendruomenėmis bei diskutavo apie tokio sprendimo priežastis, galimus padarinius ir ateities perspektyvas.

Gardamo pagrindinėje mokykloje mokinių skaičius sumažėjo net 49 proc., Traksėdžių ir Pašyšių pagrindinėse mokyklose – apie 30 proc. mokinių. Jau dabar 17 vaikų iš Gardamo pagrindinės mokyklos važiuoja mokytis į Žemaičių Naumiesčio gimnaziją, o iš Traksėdžių pagrindinės mokyklos 20 vaikų mokosi Šilutės pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokyklose. Visose planuojamose reorganizuoti mokyklose pastebimas mokinių skaičiaus mažėjimas, o vienam mokiniui tenkantis plotas ženkliai viršija Lietuvos vidurkį. Gardamo, Pašyšių ir Traksėdžių pagrindinės mokyklos taps pradinėmis ir bus užtikrintas ikimokyklinis bei pradinis ugdymas.

Taip pat susijęs: “Pertvarkos mokyklose. Ir vėl buldozeriu?”

Savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis informavo bendruomenes, kad pastatų panaudojamas bus sprendžiamas su bendruomenėmis. Gardame nėra sporto salės ir kultūros centro, Traksėdžiuose – viena iš galimybių – perkelti pagrindinę specialiąją mokyklą sutrikusio intelekto vaikams, Pašyšiuose – vyks diskusijos ir ieškoma galimų sprendinių.

Visų reorganizuojamų mokyklų mokiniams bus užtikrintas vežimas naudojant mokyklinius autobusiukus arba sudaromos sutartys su vežėjais. Bus siekiama sudaryti sąlygas bendruomenei pasirinkti priimtiną mokyklą, nes jau dabar mokinių tėvai ir patys mokiniai vyksta mokytis į kitas ugdymo įstaigas. Ikimokyklinį ir pradinį ugdymą planuojama vykdyti darželių patalpose, kurios bus sutvarkytos vadovaujantis galiojančiomis normomis. Jau dabar peržiūrimi mokyklose esantys etatai, planuojama kalbėtis su mokyklų bendruomenėmis ir, atsižvelgiant į galimybes, siūlyti kitas darbo vietas reorganizuojamų įstaigų mokytojams. Optimizavus mokyklų tinklą, bus galima planuoti mokytojų tarnybinių atlyginimų koeficientų didinimą iki maksimalaus, užtikrinti geresnes ugdymui reikalingas priemones.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus inf.

1 skaitytojų komentaras
matuotojas saziningas 2016 vasario 13d., 08:535.20.104.247
o mokyklas kure sovietine valdazia kaip visi dabar sako.Tai kodel musu valdzia jas naikina gal kad sovietu palikimas.Uzdarineti galima,bet kai reikes vel atidaryti oi kaip dejuos truksta lesu,tokia musu valdzia idomi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą