Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

VE.lt: Kintams – studentų vizijos

Publikuota: 2015 lapkričio 25 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Projekto 'Kintai - vėjų krantas' autoriai Kintų pakrantėje siūlo pastatyti bures, primenančias trikampes palapines, kuriose galima pailsėti, pasidėti inventorių.Projekto 'Kintai - vėjų krantas' autoriai Kintų pakrantėje siūlo pastatyti bures, primenančias trikampes palapines, kuriose galima pailsėti, pasidėti inventorių.

Kintų bendruomenė, ieškodama būdų, kaip išplėsti ir išvystyti rekreacinę pamario teritoriją, pasitelkė jaunimą – Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros studentai pristatė kūrybinės vasaros stovyklos Kintuose rezultatus: keturias vizijas, kaip galėtų atrodyti pamario pakrantė šiame miestelyje.

Kuršių marių pakrantėje Kintuose jau yra dvi sutvarkytos prieigos – mažųjų laivų uostelis ir maudyklė. Pasinaudojus Europos Sąjungos parama Kintuose įrengta ir poilsio aikštelė, nutiestas surenkamas 100 m lieptas į marias, pastatytas apžvalgos bokštelis.

Plėtros galimybės

Maždaug 50 metrų ilgio Kintų maudyklė – populiari vieta. Saulėtomis dienomis čia noriai poilsiauja vietiniai ir miestelio svečiai, o vėjuotomis dienomis renkasi vandens sporto entuziastai, kurie į čia rengiamas stovyklas atvyksta ir iš užsienio.

Vienas iš jėgos aitvarų sporto profesionalų – kintiškis Laurynas Juodeška čia įkūrė Kintų kaitų klubą bei vėtrungių dirbtuves, kuriose galima mokytis šio krašto amato tuomet, kai nėra vėjo. Vyras tikino, jog Kuršių marių pakrantė ties Kintais, taip pat kaip ir ties Svencele, yra ideali jėgos aitvarų sportui ir buriavimui įvaldyti, nes ji gana vėjuota ir negili, tad patogi sportininkams apvirtus sugrįžti į reikalingą poziciją. Anot L. Juodeškos, šiuo metu Kintuose patogiai telpa apie 30 kaituotojų.

“Problema yra ne vandenyje, mariose vietos daug, tačiau nėra vietos pakrantėje aitvarams išskleisti, nes pakrantė nėra sutvarkyta. Tarp Kintų mažųjų laivų uostelio ir maudyklės marių pakrantės ilgis yra apie 800 metrų. Šią teritoriją sutvarkius Kintuose galėtų sportuoti, taip pat ir naudotis kita turizmo infrastruktūra (apgyvendinimu, maitinimu, pramogomis) apie 300 jėgos aitvarų entuziastų”, – įsitikinęs L. Juodeška.

Keturi projektai

L. Juodeškai kilo idėja surasti partnerius, kurie padėtų išvystyti rekreacinės teritorijos Kintuose idėją. Jais tapo Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros 2-3 kurso studentai, globojami katedros vedėjo Mariaus Prano Šaliamoro bei dar keleto dėstytojų. Vasarą studentai dalyvavo Kintuose surengtoje kūrybinėje stovykloje. Jos metu jaunuoliai bendravo su vietiniais ir aiškinosi jų norus bei lūkesčius, tyrinėjo jėgos aitvarų entuziastų poreikius ir Kuršių marių pakrantės ypatumus. Studentai parengė keturis projektinius pasiūlymus, kuriuose išdėstė savo vizijas.

Vienas projektinių darbų pavadintas “Kinttakis”. Šios idėjos autoriai pasiūlė palei Kintų pakrantę nutiesti netradicinį vingiuotą taką, kuris kiltų aukštyn, suteikdamas galimybę grožėtis Kuršių nerijos panorama, ir leistųsi žemyn, atverdamas pamario gamtos grožį. Dviejų aukštų tako pirmajame aukšte būtų integruotos užuovėjos – erdvės informaciniam centrui, sportininkams, kavinėms, parduotuvėlėms. Projektų autoriai siūlo rengti atskiras zonas jėgos aitvarų sportininkams, buriuotojams, baidarininkams, irklalentininkams, maudyklėje besiilsinčioms šeimoms.

Kito projekto autoriai siūlo pamario sportininkams įsikurti kurėnų bures primenančiose trikampėse palapinėse arba modulinės architektūros laikinuose nameliuose krante, įsivaizduoja plūduriuojančias saleles – burbulus mariose, kuriose būtų poilsio zonos, taip pat pasiūlyta įkurdinti sceną ant pontoninio tilto.

Studentai suprato, jog negalima iškirsti švendrų iš Kuršių marių pakrantės, nes jie saugo kranto liniją nuo erozijos, tad projektuose švendrai buvo gražiai integruoti į sutvarkytą aplinką.

Lauks pastabų

Kintų rekreacinės teritorijos pamaryje plėtros projekto pristatyme aktyviai dalyvavo ir vietos žmonės.

Kintų seniūnas Antanas Kližentis padėkojo studentams už jų darbą ir idėjas bei išreiškė viltį jas įgyvendinti. Tačiau seniūnas taip pat atkreipė dėmesį, jog projektuose nebuvo atkreiptas dėmesys į tokius specifinius sezoninius reiškinius kaip potvyniai ir ledonešis.

“Gyvename ypatingoje teritorijoje. Paplūdimį valyti, atnaujinti tenka kasmet, dažnai net po du kartus. Kita problema – ledonešis. Kaži ar jį atlaikytų projektuose pasiūlytos konstrukcijos. Taip pat svarbus aspektas – erozija, kuri prasidėtų labiau atidengus krantą”, – sakė A. Kližentis.

Šilutės rajono savivaldybės vyriausiasis architektas Edmundas Benetis linkėjo prie projektų sugrįžti dar po metų kitų ir iš keturių vizijų sukurti rimtą projektą. Jis projektuose pasigedo platesnio požiūrio, Kintų gyvenvietės konteksto, analizės, kiek miestelyje yra apgyvendinimo, maitinimo vietų, kokia transporto, dviračių takų infrastruktūra.

“Kaip jėgos aitvarų sportininkai atsiveš savo inventorių, kur bus automobilių stovėjimo aikštelės, kokį plotą jų aitvarai užims krante, pagaliau kur žmonės galės pasinaudoti tualetu?” – klausė E. Benetis.

Kintiškis buriuotojas Andrius Varnas pasiūlė, kad Kintuose atsirastų vaikų buriavimo mokykla, jai įkurti galėtų būti išnaudota atnaujinta sovietmečiu buvusi poilsiavietės infrastruktūra.

VDA architektūros katedros vedėjas M. P. Šaliamoras pakvietė visus kintiškius išsakyti savo nuomonę, kritiką bei pasiūlymus studentų projektams, kurie šiuo metu eksponuojami Kintų bibliotekoje.

Jurga Petronytė, ve.lt

Rašyti komentarą