Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rugsėjo 1-oji buvo kaip niekada šilta

Publikuota: 2015 rugsėjo 02 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Vasaros ir rudens sandūroje į Baltijos regioną plūstelėjo labai karštas atogrąžų oras. Lietuvoje net ir vasarą nedažnai pasitaiko, kad oras sušiltų iki 34–35 laipsnių, o štai vakar, rugsėjo 1-ąją, karštis tvokstelėjo visu smarkumu. Aukščiausia oro temperatūra pietiniuose rajonuose pakilo iki 32–34 ºC, Birštone 35 ºC, Druskininkuose 35,1 ºC. Pastaroji temperatūra – ne tik rekordinė šios dienos temperatūra, bet ir absoliutus rugsėjo mėnesio oro temperatūros maksimumas Lietuvoje. Iki šiol jis priklausė Vilniaus oro uostui, ir buvo išmatuotas 1992 m.

Įdomumo dėlei, net ir 1,5 km aukštyje virš Lietuvos nebūtume sušalę – buvo 19–20 laipsniai šilumos.

Verta paminėti, kad nors ir kuklesnė, bet išskirtinė, šiluma rugsėjo 1 d. buvo išmatuota Palangoje (26,2 ºC), Nidoje (27,0 ºC) ir Šilutėje (29,1 ºC).

Visai kitokio pobūdžio orai vakar vyravo šalies šiauriniuose rajonuose, kuriuos su žaibų blyksniais „mirkė” šiltasis atmosferos frontas. Šios kritulių zonos energiją dar naktį pirmieji pajuto pajūrio bei vakarinio Žemaitijos pakraščio gyventojai – rugsėjo 1-os naktį čia prilijo 15–23 mm, Palangoje net 39 mm, o Plungėje užfiksuotas stichinis lietaus kiekis (59 mm/4 val.). Apie fronto aktyvumą byloja ir krušos susidarymas bei ilgai trukusios perkūnijos. Šioje kontrastingoje zonoje vystėsi galingi (viršūnės pasiekė net 15 km aukštį) debesys, pro kuriuos dieną buvo sunku prasiskverbti saulei ir šilumai. Šalies šiaurinėje pusėje oras smarkiau sušilo tik popietinėmis valandomis, kuomet temperatūra tesiekė vos 22–23 ºC, Biržuose apie 21 ºC, Dūkšte 20 ºC. Ypač įspūdingi terminiai kontrastai tarp šalies šiaurinių ir pietinių rajonų išryškėjo vidurdienį – Biržuose termometrai rodė tik 14 ºC, o Varėnoje kepino 28 ºC karštis.

Minėtas šiltasis atmosferos frontas praėjusią naktį pasitraukė iš Lietuvos, o iš vakarų šiandien keliauja kitas, jau gerokai šaltesnę oro masę gabenantis, frontas. Rugsėjo 2 d. dar permaininga, kuomet pietrytiniame šalies pakraštyje oras sušils iki 25 laipsnių, bet didesnėje teritorijoje teliks 18–22 laipsniai. Po trumpo lietaus su perkūnijomis vakarop dangus giedrysis, naktį lietus dar užtruks rytinėje šalies pusėje, o dieną, slėgiui kylant, jo nesitikima. Tvankuma pasitrauks – iki pat savaitgalio naktimis laikysis 8–13, pajūryje 15–16 laipsnių temperatūra. Dienos palaipsniui vės: nuo 18–23 ketvirtadienį iki 16–21 laipsnio sekmadienį. Pūs nestiprus pietų, pietvakarių vėjas. Gausesnis lietus, ypač prie jūros bei Žemaitijoje, prognozuojamas šeštadienį ir sekmadienį.

Panašu, kad orai rudeniu padvelks kitos savaitės pradžioje, kuomet ciklonas ilgiau apsistos ties Baltijos regionu – protarpiais lis, atsisuks vakarų vėjas, o dienos temperatūra vos pasieks vyravusią praėjusiomis tropinėmis naktimis.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą