Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: lėlininkai stovyklavo kartu su Šilutės vaikais

Publikuota: 2015 liepos 07 Kategorija: Kultūra, Naujienos

F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.F. Bajoraičio bibliotekos nuotr.

Birželio pabaigoje – liepos pradžioje Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo vykdomas projektas-stovykla „Jaunieji genijai – menininkai“, kurioje dalyvavo atostogaujantys jaunieji šilutiškiai.

Jau antrus metus iš eilės viešoji biblioteka gauna finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos, padedančios įgyvendinti kraštiečio, Vydūno gimnazijos absolvento Imanto Preco idėją – rengti savo gimtajame mieste tokio pobūdžio stovyklas. Kartu su juo šiame patraukliame projekte dalyvauja entuziastingi Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriai, apdovanojimų „Auksiniai scenos kryžiai“ nominantai Karolis Algimantas Butvydas bei Šarūnas Datenis. Jų laukė vasarojantys vaikai ir paaugliai, kuriems teko galimybė su šiais vadovais kūrybiškai padirbėti dar praėjusiais metais.

Tradiciškai stovyklos metu mokyta teatro aktoriams reikalingų įgūdžių – spektaklio režisavimo, scenarijaus kūrimo, muzikinių kūrinių pritaikymo ir kt. Dalyviai sužinojo įdomių faktų iš lėlininkystės istorijos.

Aktoriams buvo įdomu kurti kartu su vaikais, kurie labai noriai įsijungė į kūrybines dirbtuves, išmoko lėlininkystės naujovių, scenografijos subtilybių, stengėsi susikoncentruoti teatrinėms inovacijoms ir jas pritaikyti baigiamajame pasirodyme.

Kiekviena stovyklautojų diena prasidėdavo trenažais: tempimo, atsipalaidavimo, dėmesio koncentravimo, greičio ir erdvės pajautimo. Kasdien dvi valandas stovyklautojai mokėsi susikoncentruoti erdvėje ir joje atrasti savo vietą, dirbti komandoje, bendravimo įgūdžių. Tikras aktorius be šių įgūdžių negali žengti į sceną. Po kelių dienų šie naudingi užsiėmimai davė rezultatų, kasdien jautėsi pažanga. Užsiėmimai vyko Vydūno gimnazijos salėje, už tai stovyklos organizatoriai labai dėkingi gimnazijos direktorei Marinai Stirbienei ir kolektyvui už bičiulišką partnerystę bei pagalbą.

Baigiamasis renginys vaikams buvo labiausiai laukiamas, pilnas jaudulio. Dalyviai žinojo, kad juos stebės tėveliai, artimieji, draugai. Renginio pradžioje vadovai pristatė stovyklautojų darbo rezultatus ir paminėjo, kad vaikams buvo duota visiška kūrybinė laisvė renkantis žanrą, kuriant scenarijų ir scenografiją, pasirenkant personažus, muzikinius intarpus ir kt. Pasak režisieriaus Šarūno Datenio, šiais metais buvo stengiamasi labiau koncentruotis į spektaklio scenarijaus, kaip teatrinio kino filmo, kūrimą. Tad vaikai kūrė filmo kadrus, grynino rezultatą. Jis pašmaikštavo: „Visi atsidūrėme tarsi Kanuose, nes ir oras panašus. Įsivaizduokime, kad čia yra jaunieji kūrėjai, kurie pristato savo sukurtus scenarijus, o jūs paskui galėsite vertinti ir pirkti sukurtus scenarijus“.

Šios dešimt įtemptų veiklos dienų jauniesiems pamariškiams suteikė galimybę prasmingai praleisti laisvalaikį, ugdant bendravimo įgūdžius, kūrybiškumą, skatinant jų atsiskleidimą neformalioje erdvėje. Vaikai noriai lankė užsiėmimus, užsidegę kūrybai dažnai bibliotekoje užsibūdavo iki vėlumos. Projekto programos dalyviai ir jų tėveliai nekantriai lauks kitos vasaros su panašaus pobūdžio stovykla.

Vita Gerulienė, F. Bajoraičio biblioteka

Rašyti komentarą