Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prezidentė: Švėkšnos specialiojo ugdymo centras turėtų būti išskaidytas į mažesnius centrus

Publikuota: 2015 balandžio 16 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

www.sveksnosnauijienos.lt nuotr.www.sveksnosnauijienos.lt nuotr.

„Mūsų visuomenė iki šiol yra inertiška ir nužmoginta, vaikas yra atstumtas, neprižiūrėtas, nesaugomas ir jo interesų nepaisoma. Mano įstatymų pasiūlymai ir nukreipti į tai, kad tokių atvejų nebūtų, kad iš viso vaikams nereikėtų gyventi ne šeimoje, net jei jie praranda tėvus,“ – interviu LRT Radiju teigė LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš vizitą į Švėkšnos specialiojo ugdymo centrą.

Iš LRT Radijo interviu su Lietuvos Prezidente

– Prezidente, vykstate į Švėkšnos specialiojo ugdymo centrą. Koks Jūsų apsilankymo tikslas?

– Tikslas yra labai aiškus. Turime daug problemų su ugdymo centrais ir globos namais, kuriuose dar daug vaikų – daugiau nei 4 tūkst. Švėkšnos centras yra ypatingas. Jis – vienintelis Lietuvoje, kuriame buvo daugiau nei 70 vaikų. Šiems vaikams reikia ypač daug ne tik specialistų dėmesio, jie turi ypatingų sutrikimų.
Deja, turėjome daug nemalonių įvykių, tiesiogiai lietusių vaikus, kurie buvo įtraukti ir į kriminalinę veiklą. Taigi esu pažadėjusi ten nuvykti. Esame sutarę su Švietimo ir mokslo ministerija, kad pertvarka, ypač šiame centre, turi būti labai rimta.

Jau žengėme pirmuosius žingsnius – ką tik, prieš savaitę, savivaldybė perdavė visą tą centrą į ministerijos žinią. Toliau turėtų vykti reorganizacija – šis centras turėtų būti išskaidytas į mažesnius, 15–20 vaikų centrus, kurie privalėtų orientuotis į vaiko, o ne į savivaldos, biurokratinės mašinos poreikius. Vaikams būtina pagalba.

Per tą laikotarpį, kai atsitiko keli nemalonūs įvykiai, buvo atlikti tyrimai. Klaipėdos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl smurto prieš vaikus. Taip pat vaikai buvo nepagrįstai slopinami medikamentais, nes visiems vaikams buvo tik du psichologai, taigi vienas specialistas – 30 vaikų. Taip pat tyrimą atliko Visuomenės sveikatos centras ir atrado higienos pažeidimų. Taigi pažeidimų – daug. Centras išties buvo nepajėgus suteikti visą būtiną pagalbą sudėtingiems vaikams.

Ši reorganizacija labai svarbi. Tai pirmas rimtas žingsnis, kai kalbame ir apie vaikų teises, ir apie sveikatą, ir apie saugumą. Taigi tesiu savo pažadą, važiuoju pamatyti, susipažinti ir dar kartą įsitikinti dėl proceso ir pokyčių būtinumo bei reorganizacijos detalių.

Taip pat kalbėsiu su švietimo ir mokslo ministru, kuris vyksta drauge su manimi. Kartu vyksta ir Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojai. Taigi vykstame visa komanda, kuri gali tikrai rimtai ir profesionaliai spręsti šią konkrečią Švėkšnos problemą.

Daugiau: lrt.lt: “Prezidentė įspėja: trim stambioms įmonėms norima suteikti privilegijų”

Prezidentė Dalia Grybauskaitė į Švėkšną atvyksta šiandien, balandžio 16 d. (“Trumpai: į Švėkšną atvyksta Prezidentė”).

Rašyti komentarą