Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kviečia į diskusiją apie skalūnų dujas ir naftą

Publikuota: 2015 balandžio 15 Kategorija: Pranešimai

Balandžio 24 d. 13 val. Šilutės seniūnijos salėje (Lietuvininkų g. 17, II aukšte) organizuojama diskusija apie skalūnų dujų ir naftos pramonės teikiamas galimybes ir naudą bendruomenėms.

Pranešimą skaitys ir diskusiją ves LR Aplinkos ministerijos Žemės gelmių skyriaus specialistai.

4 skaitytojų komentarai
lietuvis 2015 balandžio 17d., 20:545.20.115.239
skalūnu hydro daužymas išlaisvina radioaktyvias medžiagas, kuriu iš geriamo vandens (jeigu ten patenka), išvalyti/sunaikinti NEĮMANOMA. Amerikieciai yra sunerime, kad ju geriamame vandenyje ten kur dauzo skalunus jau yra radioaktyvumo, be to, ten kur NIEKADOS nebuvo zemes drebejimu, dabar jau yra, nors skalunu dauzymo kompanijos neigia, kad tai ju darbo padariniai. Taciau zmones gerai supranta kas ir kaip…bet niekas i ju skundus nekreipia demesio. Be to, straipsnyje visdelto yra pamineta, kad kompanijos NEATSKLEIDZIA visu chemikalu pavadinimo naudojamo skalunu dauzyme, aisku, kodel…Tai ju paslaptis ir nenori gasdinti zmoniu.
Amerikos krastas (JAV) nepaprastai didziulis, o Lietuva – tik vienos mazytes West Virginia valstijos ploto…Reikia gerai pagalvoti, ar verta taip niokoti Lietuvos gamta, geriama vandeni.
Taip, nauda kuri laika bus, gal ir gausite pigesniu duju, o kazkas praturtes…
Taciau ta zala, kuri bus padaryta mazytes Lietuvos gamtai ir zmoniu sveikatai jau bus NIEKAD nebepataisoma…
Nevadinkite manes rusu, as lietuvis ir man rupi, kad Lietuvos gamtos nedraskytu LAIKINO pelno siekejai, kuriems visai nerupi, kaip tai palies svaria Lietuvos gamta ir zmoniu sveikata.Jie ir jų gimines sugebės dingti iš Lietuvos, o kaip visi kiti gyventojai? Kur dėsis jie ?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 2

Atsakyti

lietuvis 2015 balandžio 18d., 17:565.20.115.239
Lietuvos geologai ir ES aplinkos direktorato studijos rodo, kad pavojus požeminiam geriamajam vandeniui, o būtent toks jis Lietuvoje ir yra, dėl netradicinių angliavandenilių žvalgybos ir gavybos gali būti milžiniškas. Aš manau, kad naują angliavandenilių paieškos konkursą skelbti verčia stiprus Lietuvos naftos ir dujų pramonės tam tikrų kompanijų lobizmas.

Archeologinių tyrimų naujausiais duomenimis, skalūnų dujų Lietuvoje beveik nėra. Tai jau pripažįsta visi specialistai. Tačiau galbūt yra naftos. Į tą naftą pretenduoja mūsų naftos siurbikai. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl ta idėja vis nenumiršta. Aš sprendžiu, kad tai kompanijų „LL investicijos“ ir „Minijos nafta“, kurias valdo Tomas ir Natalija Haseltonai, lobistinės veiklos padarinys. Tos šeimos, kuri labai seniai išimties tvarka gavo Lietuvos pilietybę, rankose, galima sakyti, yra dvi įmonės, kurios valdo mūsų naftos gavybos pramonę. Haseltonai yra suinteresuoti, kad žvalgant ir išgaunant skalūnų dujas naudojamą hidraulinio ardymo technologiją jiems būtų leista pritaikyti, nes tokiu būdu jie galėtų išgauti daugiau naftos.

O technologija yra ta pati. Giliai po žeme, 2 ar 4 km gylyje, uolienoje gali būti surakinti naftos arba dujų burbuliukai. Tada požeminio sprogdinimo metu suardoma uoliena, dujos arba nafta atsilaisvina, su vandeniu ir chemikalais pakyla į paviršių ir yra atskiriama. Taikant tokią technologiją pavojus vandens ištekliams kyla dėl dviejų dalykų. Gręžiant atsiradus pažeidimui arba technologinio proceso metu gali pasklisti chemikalai. Kitas dalykas, mokslininkai jau įrodė, kad 2-4 km gylyje atliekant sprogdinimus atsiradę trūkiai per maždaug 20-30 metų linkę plisti į viršų ir tada gali pasiekti tą sluoksnį, kuriame yra mūsų požeminio vandens saugyklos. Tada gali atsitikti taip, kad neteksime dalyko, kuris daug brangesnis už naftą. Taigi vanduo gali būti ir užterštas, bet gali ir dingti, tai priklauso nuo vykstančių geologinių procesų. Todėl Europos Komisija akcentuoja, kad tos šalys, kurios nori užsiimti netradicine angliavandenilių žvalgyba ir gavyba, gali tai daryti tik labai griežtomis sąlygomis.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 1

Atsakyti

Anal-itikas 2015 balandžio 19d., 12:2478.61.120.129
Kokios galimybės ir nauda brendruomenėms? Išdurs kaip visada. Niekada visa tiesa nepasakoma. Kažkas iš AM naudos jau gavo naudos kyšio pavidalu, dabar plaus bendruomenėms protą. Keisčiausia kad net AM suinteresuota šiomis dujomis, kurios pareiga saugoti aplinką. Kai bus duotas sutikimas, kelio atgal nebebus. Lietuva taksavojama į kairę ir į dešinę. Įsigijome terminalą tad išnaudokime jį. Juk už jį reikia mokėti, naudojamės dujomis ar ne. Tai kam dar tų skalūnų prireikė?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

lietuvis 2015 balandžio 19d., 21:355.20.115.239

Rašyti komentarą