Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Klaidos kaina – šimtas tūkstančių eurų

Publikuota: 2015 balandžio 08 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Rusnės kultūros namų statyba (oficialiai - rekonstrukcija) ir aplinkos sutvarkymas gali atsieiti beveik 1,5 mln. Eur. (Oresto Lidžiaus nuotr.)Rusnės kultūros namų statyba (oficialiai - rekonstrukcija) ir aplinkos sutvarkymas gali atsieiti beveik 1,5 mln. Eur. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Ne viskas, kas teisėta, būtinai yra teisinga.

Kodėl projekto “Rusnės viešosios infrastruktūros plėtra” antrojo etapo rangos darbai pabrango daugiau kaip 100 tūkst. eurų?

O buvo taip…

Šilutės rajono savivaldybės administracijos skelbtame viešajame pirkime „Projekto “Rusnės viešosios infrastruktūros plėtra” rangos darbai“ (II etapas) dalyvavo iš viso 4 įmonės. Mažiausią kainą – 518 419,68 pasiūlė UAB „Stamela“. Tačiau šios įmonės pasiūlymas buvo atmestas, nes, kaip teigiama viešojo pirkimo ataskaitoje, ši bendrovė „per perkančiosios organizacijos (Šilutės r. savivaldybės administracijos – red. pastaba) nurodytą terminą neištaisė aritmetinių klaidų ir (ar) nepaaiškino pasiūlymo“.

Antroji mažiausią rangos darbų kainą pasiūliusi įmonė buvo UAB „Statybų valdymo sprendimai“ – 525 903,35 Eur. Toliau rikiavosi UAB „Žibai“ – 631 371,63 Eur ir AB “Kauno dujotiekio statyba” – 637 774,99 Eur.

Šio viešojo pirkimo nugalėtoja buvo paskelbta UAB „Statybų valdymo sprendimai“, ir su šia įmone turėjo būti pasirašyta rangos darbų sutartis. Tačiau nutiko taip, kad sutartis buvo pasirašyta su UAB „Žibai“. Todėl rangos darbai pabrango daugiau kaip 105 tūkst. Eur (per 360 tūkst. Lt).

Sprendžiant iš šio viešojo pirkimo ataskaitos, rangos darbų sutartis su UAB „Žibai“ buvo pasirašyta šių metų kovo 27 d., tai yra prieš dvi savaites.

Laimėtojas pats pasitraukė

Mėgindami išsiaiškinti, kodėl taip nutiko, praeitą antradienį, kovo 31 d., elektroniniu paštu kreipėmės į Šilutės rajono savivaldybės administraciją, o kitą dieną, balandžio 1-ąją, – ir į daugiau kaip pusės milijono eurų vertės sandorio atsisakiusią UAB „Statybų valdymo sprendimai“.

Šilutės rajono savivaldybės administracija į paklausimą atsakė jau kitą dieną, tai yra praeitą trečiadienį. Tuo tarpu atsakymo iš UAB „Statybų valdymo sprendimai“ teko palaukti gerokai ilgiau – iki šio antradienio, balandžio 7 d. Ir tai jo sulaukėme tik po to, kai šios įmonės direktoriui Gintarui Pužui telefonu priminėme apie save.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pasirašytame atsakyme teigiama, kad viešojo pirkimo laimėtoja pripažinta UAB „Statybų valdymo sprendimai“ neatvyko pasirašyti sutarties iki perkančiosios organizacijos nurodyto termino pabaigos, todėl, vadovaujantis LR viešųjų pirkimų įstatymu, pasirašyti sutartį buvo pasiūlyta kitai, pasiūlymų eilėje po UAB „Statybų valdymo sprendimai“ esančiai įmonei – tai yra UAB „Žibai“.

Regis, šioje situacijoje viskas teisėta. Tačiau…

Nejau niekam neįdomu?

Nejau niekam savivaldybės administracijoje neiškilo jokių klausimų dėl to, kad konkursą laimėjusi įmonė lengva ranka atsisakė rangos sutarties kitos įmonės naudai? Juolab kad dėl to rangos darbai pabrango daugiau kaip 100 tūkst. Eur.

Ar savivaldybės administracija bent pasidomėjo, kodėl konkursą laimėjusi įmonė atsisakė rangos sutarties?

Ar savivaldybės administracija šioje situacijoje neįžvelgia galimo susitarimo tarp įmonių “įsisavinti” kuo daugiau viešųjų pinigų?

Manydami, kad savivaldybės administracija, būdama viešųjų lėšų valdytoja, turėtų rūpintis, kad viešieji pinigai, įskaitant ES fondų lėšas, būtų naudojami taupiai ir racionaliai, visus šiuos klausimus surašėme į naują kreipimąsi, kurį praeitą penktadienį elektroniniu paštu išsiuntėme savivaldybės administracijai.

Atsakymo dar nesulaukėme.

Sąmatoje įsivėlė klaidų?

Užtat, kaip jau buvo minėta, sulaukėme atsakymo iš UAB „Statybų valdymo sprendimai“.

Štai ką rašo šios bendrovės direktorius G. Pužas: „Pasiūlymo pateikimui dalyvaujant viešajame pirkime “Projekto “Rusnės viešosios infrastruktūros plėtra” rangos darbai (II etapas)” turėjome ganėtinai mažai laiko. Iki rangos sutarties pasirašymo dienos dar kartą peržiūrėję pateiktą kainą sąmatinėse skaičiuotėse radome klaidų, kurios labai būtų įtakojusios objekto pelningumui. Praktiškai darbai būtų tapę nuostolingi. Todėl nusprendėme sutarties nepasirašyti“.

Štai taip.

„Žibai“ Rusnėje jau pasižymėjo

Negalime nepriminti, kad UAB „Žibai“ buvo laimėję ir projekto “Rusnės viešosios infrastruktūros plėtra” rangos darbų pirmojo etapo konkursą. Ir tai, kad šiai įmonei ten ne per geriausiai sekėsi: statant Rusnės kultūros namus buvo pažeistas greta esantis pastatas, kuris priklauso UAB „Energetikos objektų statyba“. Padarytą žalą – beveik 58 tūkst. Eur (200 tūkst. Lt) šiai bendrovei atlygino Šilutės rajono savivaldybė.

Buvo teigiama, kad dėl šios nesėkmės kalta ne UAB „Žibai“, bet Rusnės kultūros namų rekonstrukcijos projektą rengusi įmonė, iš kurios savivaldybės administracija turėtų – bent jau taip praeitų metų rugsėjį nusprendė savivaldybės taryba – regreso tvarka išieškoti „Energetikos objektų statybos“ bendrovei sumokėtą pinigų sumą.

Kaip savivaldybės administracijai tai sekasi, kol kas nežinome. Tačiau tikimės, kad bus atsakyta ir į šį klausimą.

Lygiai taip pat dabar negalime pasakyti, kiek iš viso atsieis Rusnės kultūros namų rekonstrukcija ir aplinkos sutvarkymas (kiek skirta iš ES fondų ir LR valstybės biudžeto, kiek turės pridėti Šilutės r. savivaldybė). Šios informacijos taip pat laukiame iš Šilutės rajono savivaldybės administracijos.

Kai kurių šaltinių teigimu, ši suma (per abu projekto etapus) gali siekti beveik 1,5 mln. Eur.

Pabaigai

UAB “Statybų valdymo sprendimai” ir UAB “Žibai” yra siejamos su Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariais „darbiečiu“ Sauliumi Stankevičiumi (UAB „Statybų valdymo sprendimai“) ir „tvarkiečiu“ Steponu Kazlausku (UAB „Žibai“).

Tačiau jokių sąmokslo teorijų mes nekursime. Išvadas darykite patys.

Bet nepamirškite, kad mūsų politikai šiuo metu labai įsitempę ir dėl kiekvieno jų garbę bei orumą galimai žeminančio komentaro greiti kreiptis į policiją.

14 skaitytojų komentarų
Anonimas is Urugvajaus 2015 balandžio 8d., 12:05178.89.2.110
Kas yra klasika, atkato klasika? Ką tik perkaitete klasikine schema. Manote SVS’ui Žibai neatseikejo už šita pasitraukimą? Aš ir manau kad ne ir viskas buvo teisėta :-) Manote Šeputis, Laurinaitis neišmano šios schemos? Dabar tuos 100 gabalu euru jums reikės sutaupyti, jums,visiems Silutes krašto žmonėms. O komentatoriai Del viso pikto lai isiinstaliuoja TOR programėlė, busite apsaugoti. Išmaniųjų telefonu turėtojai gali atsisiųsti nemokamu programeliu, taip pat busite ramus. Kito pasirinkimo nėra, nes kitaip Laisve bus uzdusinta, be to ir policijai bus komandiruočių i egzotinės šalis :-)

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 41 Thumb down 2

Atsakyti

Asas 2015 balandžio 8d., 12:2388.119.138.11
Nieko naujo. Gerbiami šilutiškiai, ir toliau balsuokite už tvarką ir teisingumą bei darbo partiją.
Po keturių metų vel gausite po 5 eurus.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 39 Thumb down 3

Atsakyti

Atkatas 2015 balandžio 8d., 15:445.20.106.238
Tie 5 eurai žmonėms, tipo “atkatas” :-) )

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 1

Atsakyti

Atsakytojas 2015 balandžio 8d., 21:5878.57.219.116
Kiek man žinomas ikiteisminis tyrimas pradėtas tvarkieciam ir ir liberalam – jakiniam, nu ir dar neaisku, kaip su socdemais, del tu balsu skaicivimo ir 500 bilioteniu dingimo, o darbo partija lyg ir svari… Bent jau per situos rinkimus.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 8 Thumb down 10

Atsakyti

X 2015 balandžio 8d., 12:33193.219.185.50
Ir ką čia nori apgauti…? Aš tai vadinu “saviįtaiga”.
O dėl tų grąsinimų dėl kreipimosi į teisma, jau bloga. Patys save pajuokai išstato.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 22 Thumb down 2

Atsakyti

Vis pasvarstom 2015 balandžio 8d., 17:2978.61.10.227
Mes vis pasvarstom, kada pagaliau Šilute susidomės STT. Ko vertas toks teisėtumas, kai viskas teisėta, bet neteisėta? Nejaugi šilutiškiai gudresni už STT pareigūnus…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 28 Thumb down 1

Atsakyti

Anal-itikas 2015 balandžio 8d., 21:0578.61.120.129

Dėkui publikacijos autoriui kad išvadas galim patys darytis. Atmetant visą pilstymą, iš oficialių atsakymų matosi kad viena įmonė suklydo skaičiuodama, o kita ir dar kita suskaičiavo panašiai, vadinasi to objekto vertė panaši ir yra. Galima daryti viską pigiai,atmestinai, bet ar po to neteks vėl viską remontuoti? Aš asmeniškai labai atsargiai žiūriu į pigius pasiūlymus. Dažnu atveju už pigų daiktą sumoku du kartus.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 12

Atsakyti

Priestarauju 2015 balandžio 9d., 07:2579.98.107.90
Pasakyk nors viena pavyzdį kur buvo valstybinis užsakymas padarytas kokybiskai :-) Sojaus dvarą statė labai brangiai ir…. net ekspertu nereikia būti, ,,kokybė” akis bado

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 2

Atsakyti

Anonimas 2015 balandžio 8d., 21:5578.57.219.116
Orestai nusivyliaus straipsniu. Kodel atpirkimo oziai liko Kazlauskas ir Stankevičius??? Taigi ir Stamela su ponu Liepiu priešakyje galėjo pakoreguoti pasiūlymą ir pasirašyti sutartį. O gerb matas liepis yra tvarkietis… Neteisinu nei vieno, bet toks jausmas, kad tvarkiečiai dar NETEISINGĄ tvarką…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 13 Thumb down 1

Atsakyti

tarnas 2015 balandžio 8d., 22:4778.61.84.129
Štai Jums ir rezultatai. Laimi konkursą T ir T įmonė “Žibai” pasirašo kontraktą T ir T meras, na tiesiog klasika…..pridėkime dar įvairius konkursus gamtininkų ir miškininkų terpėje, kur stabiliai laimi T ir T ir pasirodo , jog jau dabar visas rajonas T ir T rankose ir nėra čia ko purkštauti…..žemai, žemai nusilenkime T ir T , bučiuokim JIEMS rankas, ant rinkimų žiųrėk dar išmes po kokius 5eur kožnam ……
valio….

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 3

Atsakyti

100% garantija 2015 balandžio 9d., 07:2879.98.107.90
Kainų skirtumą išsidalino politikai

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 1

Atsakyti

Asas 2015 balandžio 9d., 09:1988.119.138.11
Yra tik vienas pasirinkikimas – nebalsuoti už tų partijų sąrašus, kuriuose lyderiai “statybininkai”

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 1

Atsakyti

101...n garan 2015 balandžio 9d., 12:375.20.107.167
kai na šie polytikai dalina – gėris jau antyje

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Pasas 2015 balandžio 9d., 13:5778.61.35.108
Jei teisingai supratau, Šilutės savivaldybėje eilinį kartą iš skaidraus viešojo paslaugos pirkimo buvo sukrėstas sočiai partiją maitinantis “už nieką” mutinys. “Tvarkietis” jaunasis Liepis imitavo dalyvavimą konkurse su mažiausia kaina? Būtų laimėjęs, bet?..Negalėjo, nes ne tas vaidmuo buvo skirtas, todėl ir “klaidų” netaisė? Antrą ir trečią vietas laimėjusių bendrovių bosai -’darbo” politikas Saulius ir ‘tvarkos” Stepas-rankas sukirto, kad gerai išeitų abiems? Už kiek? Ne mūsų-jūsų reikalas.Rinkėjų reikalas-pildyti biudžetą, kad j i e m s 105 tūkst. eurų pakaktų. Tegyvuoja partinė Tvarka!
O po kiek, atsiprašau, dabar tikrasis Teisingumas? Juk valdo “tikras iš tikriausių” Vainuto kaimo “liktarna” meras?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 1

Rašyti komentarą