Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Potvyniai kelia pavojų 5 proc. Lietuvos teritorijos

Publikuota: 2015 sausio 28 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Algirdo Poteliūno nuotr.Algirdo Poteliūno nuotr.

Preliminarus potvynių rizikos vertinimas parodė, kad potvyniai kelia pavojų apie 5 proc. Lietuvos teritorijos. Tai daugiausia vietovės, besiribojančios su Baltijos jūra bei Kuršių mariomis.

Vertinant potvynių riziką Lietuvoje buvo išskirtos 54 skirtingų upių atkarpos, kuriose gali formuotis potvyniai. Bendras šių upių atkarpų ir pakrantės ilgis sudaro beveik 4 tūkst. km.

Vertinimas parodė, kad per 350 tūkst. ha arba 5 proc. Lietuvos teritorijos gresia potvynių pavojus. Tai daugiausia teritorijos, besiribojančios su Baltijos jūra bei Kuršių mariomis.

Daugiau nei pusė teritorijų, kurioms gresia potvyniai, naudojama žemės ūkiui, 28 proc. sudaro miškai, 8 proc. – urbanizuotos teritorijos.

Šiemet planuojama patvirtinti Potvynių rizikos valdymo planą. Priemonės potvynių rizikai mažinti šiuo metu derinamos su savivaldybėmis. Vertinamos ir numatomos galimybės modernizuoti infrastruktūrą, stiprinti gelbėjimo ir perspėjimo sistemas ir kt.

Potvynių rizikos valdymo plano parengimas yra paskutinis Potvynių direktyvos įgyvendinimo etapas.

Per pastaruosius 200 metų Lietuvoje įvyko 154 stichiniai potvyniai. Įvertinus klimato kaitos įtaką potvyniams numatoma, kad potvynių problemos išliks aktualios ir ateityje.

Dažniausiai potvyniai kyla dėl sniego tirpsmo ir ledo kamščių, ketvirtadalis – dėl intensyvių liūčių. Potvynius gali sukelti Baltijos jūroje pakilęs vandens lygis, hidrotechnikos statinių avarijos. Dažniausiai potvyniai Lietuvoje kyla pavasarį ir žiemą.

am.lt inf.

Rašyti komentarą