Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Šilutės ligoninės vadovas skundžiamas dėl žmonos verslo

Publikuota: 2014 lapkričio 25 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus supainiojo viešuosius ir privačiuosius interesus bei naudodamasis aplinkybėmis pildo savo šeimos kišenes – tuo įsitikinusi į redakciją laišką atsiuntusi skaitytoja. Anot jos, ligoninėje dirba vienintelė, garbaus amžiaus sulaukusi akių gydytoja, kuri pacientus nukreipia į privatų optikos centrą, o šis priklauso vyriausiajam gydytojui D. Steponkui.

„Šilutėje tai vieša paslaptis, jog iš ligoninės pacientai nukreipiami būtent į šį optikos centrą, kuriame oftalmologe dirba jo žmona“, – rašo skaitytoja.

Ligoninės oftalmologė pacientus siunčia pas vyr. gydytojo žmoną?

D.Steponkus pagal išsilavinimą yra gydytojas traumatologas, Šilutės ligoninėje dirba jau per 20 metų. Gydymo įstaigai jis vadovauja nuo 2005 metų gruodžio.

Dar 1997 m. balandį D.Steponkus įsteigė individualią įmonę, kuriai šiandien vadovauja žmona – gydytoja oftalmologė Renata Steponkienė.

Optikos salone teikiamos akių gydytojo paslaugos, kurios pacientui gavus šeimos gydytojo siuntimą gali būti kompensuojamos iš ligonių kasų arba, jei pacientai kreipiasi privačiai, apmokamos iš asmeninių lėšų.

„Labai nesudėtinga paanalizuoti keletą scenarijų, kurie parodo galimus nusižengimus“, – sakoma skaitytojos laiške.

Šilutės ligoninėje jau keletą dešimtmečių dirba vienintelė gydytoja oftalmologė Janina Laimutė Markauskienė.

„Šilutės ligoninės tinklalapyje radau straipsnį, kuriame J.L.Markauskienė užsimena, kad ilgus metus ji visame rajone tebuvo vienintelė okulistė, o dabar džiaugiasi turinti kolegę R.Steponkienę, kurios privačiame kabinete yra moderni diagnostinė aparatūra: „Todėl galiu bet kurį pacientą pasiųsti pasikonsultuoti“. Ar šiame, iš medikės lūpų išėjusiame ir ligoninės tinklalapyje užfiksuotame komentare, netyčia nebuvo atskleista D.Steponkaus viešųjų ir privačiųjų interesų supainiojimo galimybė?“ – svarsto skaitytoja.

Anot jos, ligoninė jau kurį laiką ieškojo oftalmologo, tačiau pacientai vis dar neturi pasirinkimo į kurį mediką kreiptis, nes dirba viena oftalmologė.

Klaipėdos teritorinių ligonių kasų duomenimis, D.Steponkaus individuali įmonė iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto už suteiktas konsultacines paslaugas pernai gavo apie 119 tūkst. litų. Tuo metu Šilutės ligoninė už kiek daugiau kaip 2 200 oftalmologo konsultacijų pernai savo kasą papildė vos kiek daugiau nei 82 tūkst. litų.

Kreipėsi į etikos komisiją

Laišką redakcijai atsiuntusi skaitytoja nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Komisijos atstovas Tomas Čaplinskas teigė kol kas rašto dar negavęs.

„Išklausius šią situaciją sunku vertinti. Gal Šilutėje tiesiog nėra kitų įstaigų, kur dirba šios srities gydytojai. Čia daug visokių „bet“, – sakė T.Čaplinskas. Komisija nagrinėja visus gautus raštus, tad, jei kreipimąsi gaus, įvertins jo pagrįstumą.

Moteris prašo įvertinti ir tai, ar D.Steponkus nenusižengė įstatymui, nepateikdamas viešųjų ir privačių interesų deklaracijos. Įstatymas numato, kad asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, privalo deklaruoti savo viešuosius ir privačiuosius interesus. Deklaracijos skelbiamos komisijos svetainėje, tačiau D.Steponkaus deklaracijos tarp jų rasti nepavyko.

Anot T.Čaplinsko, nuo kitų metų kovo deklaracijas privalės teikti visi medikai.

Tokius nusižengimus sunku įrodyti

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys teigė, jog įstaiga nėra gavusi nusiskundimų dėl panašaus pobūdžio nusižengimų Šilutėje.

„Reaguojame į visus skundus, tikriname faktus. Žinoma, kalbant šia tema, esu girdėjęs ir ne kartą kalbų, jog koks nors gydytojas, kuris pats turi privatų kabinetą, ligoniui sako: „Na, ateik pas mane po pietų, į mano kabinetą“. Tačiau kalbas patikrinti labai sunku. Jei asmuo kreiptųsi raštu ir parašytų, kad jis asmeniškai patyrė tokią situaciją, tokius atvejus nagrinėtume“, – sakė A.Bumblys.

D. Steponkus: jokio interesų konflikto

Šilutės ligoninės vadovas D.Steponkus portalui 15min.lt teigė manąs, jog kažkas jį įskundė dėl situacijos įstaigoje – ligoninė priversta veržtis diržus, mat metus baigs turėdama apie milijono litų nuostolį.

„Daug kam nepatinka taupymo programa. Jokio interesų konflikto nematau. Kai vedi žmogų – nežiūri į jo specialybę ir negali prognozuoti, ką jis veiks po 20 metų. Negaliu išsiskirti dėl to, kad žmona dirba tokį darbą“, – sakė D.Steponkus.

Anot vyriausiojo gydytojo, Šilutėje yra ir daugiau privačių kabinetų, be to, netoliese yra Klaipėdos sveikatos priežiūros centrai, tad žmonės gali pasirinkti, kur kreiptis.

„Ligoninėje turime tokią pat įrangą. Gydytojai J.L.Markauskienei neturiu jokių priekaištų, ji garbaus amžiaus, tačiau rajone didžioji dalis tokių gydytojų, o tai, kad medikai derina ir pacientų klausimus, tariasi, bendrauja – natūralu, nes gyvena viename mieste“, – teigė D.Steponkus.

Nuostolingi metai

Pasak vyriausiojo gydytojo, šie metai ligoninei pacientų atžvilgiu buvo derlingi, tačiau finansiniu požiūriu nuostolingi. Per 9 šių metų mėnesius įstaiga patyrė 800 tūkst. litų nuostolį.

„Sudėtinga apmokėjimo sistema. Galime palyginti su tokia situacija: parduotuvėje duonos kepaliukas kainuoja 5 litai, prie kasos matai, jog teturi 3,5 Lt, o kasininkė sako: „Duok ir tiek“, – situaciją komentavo D.Steponkus, – Nors krizė praėjo, apmokėjimo sistema tebėra ydinga, tokia pat kaip 2008-2009 metais. Visada galima kaltinti, jog per mažai taupome, neracionaliai lėšos naudojamos, tačiau viskas pabrango – maistas, medikamentai. Pernai neigiamas rezultatas buvo didesnis – vis mažinam, siaurinam, trumpinam. Čia kaip medis – mažiau laistyk ir vieną dieną jis tiesiog nuvys, o galiausiai jį nupjaus.“

Jurgita Andriejauskaitė, 15min.lt

6 skaitytojų komentarai
Kliente 2014 lapkričio 25d., 11:055.20.115.138
Tai kam ligoninė ir specialistai Šilutėje, jei galima į Klaipėdą sulakstyt?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 4

Atsakyti

Marta 2014 lapkričio 25d., 18:2495.91.207.249
Nematau jokio interesu konflikto – Vokietijoje visi gydytoju kabinetai privatus ir ligonines siuncia pas privacius specialistus, nes kitu nera! Blogai butu, jai ligonine ant siuntimo uzrasytu “tik pas gydytoja Renata Steponkiene”… Tik dziaugtis reikia, kad ponia Steponkiene priima ir Ligoniu kasos pocientus, ne tik privaciai mokancius!

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 18 Thumb down 13

Atsakyti

ONA 2014 lapkričio 25d., 19:255.20.115.92
Kaip diena taip naujiena.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 8 Thumb down 6

Atsakyti

Burbulas 2014 lapkričio 26d., 10:095.20.107.223
Ant siuntimų nenurodyta pas kokį gydytoją kreiptis. Siuntimas pas specialistą galioja visoje Lietuvoje. O žmogus laisvas gydytojo pasirinkime. Žmonės su savo skundais visai nusirito.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 7

Atsakyti

tiltas 2014 lapkričio 26d., 15:4382.135.209.11
na taip jau kas kas, bet gydytojai tai ant mūsų krašto patys teisingiausi ir tikrai niekad nieko neproteguoja ir dėl savęs nieko nenori, dirba tik vardan žmonių gerovės patys vos galą su galu sudurdami

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 4

Atsakyti

šilutiškė 2014 lapkričio 28d., 13:2078.57.227.227
Tai ,kad turime vieną iš geriausių ligoninių vadovų ,tai ir tą pulkime ,ar jau nebeturite ko užsikąsti lietuviškiems pietums.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą