Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Visuomeninių komitetų baubas

Publikuota: 2014 lapkričio 13 Kategorija: Nuo'monės

Panašu, kad jau ir pačios Šilutės rajoną valdančios partijos suprato, jog visą kadenciją kovodamos tarpusavyje dėl valdžios ir įtakos skirstant Europos ir nacionalinio biudžeto milijonus galutinai prisidirbo, ir didžiausiais konkurentais joms visoms per kitąmet vyksiančius savivaldos rinkimus gali tapti visuomeniniai rinkimų komitetai.

Pirmasis iš Savivaldybės tarybos narių tokiomis įžvalgomis trečiadienio posėdyje, prieš slaptą balsavimą dėl Vytauto Laurinaičio pašalinimo iš mero pareigų, viešai pasidalijo pastarojo politinis bendražygis, į “tvarkiečius” atsivertęs liberalcentristas Steponas Kazlauskas.

Bet ar iš tikrųjų tie visuomeniniai komitetai gali tapti ta panacėja, kuri išgydis Savivaldybę nuo visų ją kamuojančių negalavimų? Dalis rinkėjų, žinoma, tuo patikės, nė nepasivarginę pasidomėti, kokie žmonės tuose komitetuose ir kokias vertybes jie puoselėja – kad tik būtų alternatyva praradusioms žmonių pasitikėjimą partijoms, Komskio ir kitiems baubams.

Mūsų žmonės mėgsta visokius alternatyvius sprendimus. Buvo metas, kai jie, tartum praradę sveiką nuovoką, kibo ant naujai įsteigtų partijų jauko. Tačiau kai kurių iš tų politinių darinių jau nebėra, o visiškai naujų, kurios pavergtų rinkėjų simpatijas, kaip ir nėra.

Užtat atsiranda visuomeninai rinkimų komitetai. Bet apie juos šiek tiek vėliau.

Ar dar pamenate, kaip Audrius Endzinas laimėjo pirmuosius savo rinkimus į Seimą vienmandatėje apygardoje? Tuomet jis irgi pasiūlė rinkėjams alternatyvų sprendimą – rinkti ne svetimą, bet saviškį, geriau už kitus žinantį krašto žmonių problemas ir lūkesčius – tai yra jį. Ir tai suveikė…

Dabar turime naują alternatyvą – tai visuomeniniai rinkimų komitetai. Vienas tokių neseniai pradėjo oficialiai veikti Šilutėje. Jo kodinis pavadinimas AK. Praeitą ketvirtadienį to komiteto lyderiai prisistatė vietiniams žiniasklaidos barų artojams.

Paviršutiniškai žiūrint, tai vis šiokia tokia alternatyva nusidėvėjusioms partijoms. Tačiau labiau įsigilinus ta rinkėjams siūloma alternatyva jau nebeatrodo tokia patraukli. Juolab kad tik vienas iš tų keturių – advokatas Tomas Leščinskas sugebėjo daugmaž aiškiai suformuluoti savo pažiūras – jis labiau dešinysis. Tuo tarpu Daiva Žebelienė – ir kas ją pakrikštijo žmoniu mere? – teigė, kad jie – komitetas dar neapsisprendė, ar jie dešinieji, ar kairieji. Matyt, kaip ir ji pati…

Kita vertus, D. Žebelienė buvo teisi sakydama, kad Savivaldybės taryboje ideologijų mažai paisoma. Ko gero, ne tik Taryboje.

Pavyzdžiui, Šarūnas Laužikas. Žmogus, tiek metų vadovavęs rajono konservatoriams, dabar, kai pasitraukė iš partijos, prisipažįsta, kad jis… labiau liberalas. Negana to, jis irgi ketina pasiūlyti rinkėjams dar vieną alternatyvą – žada steigti savo visuomeninį rinkimų komitetą…

Ką jau bekalbėti apie tokius kaip Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus, arba Tarybos nariai Juozas Sauspreškis, Algimantas Čeponis, Darijus Pundžius ir kiti panašaus plauko politiniai veikėjai, kurių apsisprendimą stoti į kurią nors partiją, o nuo šiol ir į visuomeninius rinkimų komitetus, labiau lemia ne ideologija, bet kažkokios kitos priežastys.

Bet rinkėjas naivus. Jis mėgsta alternatyvius sprendimus. Todėl ir lipa vis ant to paties grėblio. O ką darysi, kai kito, kuris ne taip skaudžiai tvotų, nėra…

Blogiau gali būti tik partijoms. Ypač per ateinančius savivaldos rinkimus. Juolab Šilutėje.

Orestas Lidžius

7 skaitytojų komentarai
tarp kitko 2014 lapkričio 13d., 12:3383.181.143.192
…vykstantys socialiniai pokyčiai keičia ir žmonių pažiūras – tad nėr ko čia taip ir stebėtis …

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 4

Atsakyti

nuomone 2014 lapkričio 13d., 13:1982.135.209.11
labai taiklus straipsnis, i desimtuka…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 4

Atsakyti

Deja 2014 lapkričio 13d., 16:025.20.107.223
Kiekvienos partijos ideaologija savaip patraukli ir jose beveik nieko blogo nėra. Tik vat, kad jos kuriamos vykdytojų smegenims plauti ir manipuliuoti. O kas tie visuomenininkai???? O gi tie patys pilni nepagrįstų ambicijų buvę vykdytojai nuo partijų atskilę dėl labai jau materialių priežasčių. O kas labiausiai siekia valdžios??? Ogi arba nagli cinikai siekiantys susitvarkyti savo reikaliukus arba kompleksuotos, pilnos pagiežos ir nuoskaudų “ale asmenybės”, kurių apytuštėse galvelėse taip ir sukasi: “nu tada tai aš visiems parodysiu….” Išmintingi, mylintys laisvę (be priklausomybių) žmonės jei ten ir pakliūva tai ilgai ten neišsilaiko, jie tiesiog iš ten dingsta (jie arba sugenda, arba juos suėda). O pykti ant valdžios labai kvaila – turim tokią kokios esame verti. Juk ta valdžia ne iš kosmoso atskrenda, tai juk mūsų visuomenės moralės veidrodis.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 19 Thumb down 2

Atsakyti

pritariu 2014 lapkričio 13d., 16:2681.7.78.91

svarbiausia, kad rinktu liberalus

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 12

Atsakyti

Taip ir ne 2014 lapkričio 13d., 19:0278.61.76.156
Geras realistinis straipsnis, kaip nepriklausomo korespondento. Taip toliau.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

123321 2014 lapkričio 13d., 21:2088.118.4.237

Labai puikus straipsnis!

Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 2

Atsakyti

vytas 2014 lapkričio 13d., 23:1884.15.185.119
Įdomu ar yra kokios nors valstybės savivaldybėje koks visuomenis judėjimas kuris sėkmingiau valdytu nei politinė partija? Įtariu kad pretenduotume būti pirmieji pasaulyje.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą