Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės rajono maudyklų vanduo pakankamai švarus (tyrimo rezultatų lentelė, patarimai, kaip elgtis vandenyje ir apsisaugoti nuo perkaitimo)

Publikuota: 2014 liepos 25 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Žemaičių Naumiesčio tvenkinio, Atmatos upės, Šyšos upės ties Šilutės miesto Darbininkų kvartalu ir Kuršių marių ties Kintais maudyklų vandens mikrobiologinės taršos rodikliai liepos 21 d., kai buvo paimti mėginiai, atitiko Lietuvos higienos normoje HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reglamentuotas privalomas vertes (2014 metų Šilutės rajono maudymosi vietų vandens kokybės stebėjimų rezultatų lentelė).

Patarimai, kaip elgtis vandenyje

Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose: geriau pasirinkite paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur budi gelbėtojai. Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Tai gali būti status krantas, prieplaukos kraštas, tiltas.

Neplaukite už plūdurų, nors ir esate geras plaukikas. Negalima plaukti arti prie praplaukiančių laivų, nes plaukiantįjį vandens srovė gali įtraukti po laivo sraigtais.

Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus.

Besimokantiems plaukti patartina turėti plaukimo liemenes, pripučiamas rankoves ir kitokias pagalbines (pripučiamas) priemones. Šiuo metu galima nusipirkti panašių priemonių parduotuvėse, tačiau perkant reikia atkreipti dėmesį į jų kokybę ir įvertinti, ar jie patogūs, neslidūs. Tačiau neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.

Pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, ją supti, nes valtis gali apvirsti.

Nesimaudykite iškart po valgio. Perkaitę saulėje, nešokite staiga į vandenį, prieš tai juo apsišlakstykite.

Draudžiama maudytis vienam. Mažamečiai vaikai gali maudytis tik suaugusiųjų prižiūrimi. Jeigu pasidaro šalta ar blogai pasijuntama, reikia išlipti iš vandens, nusišluostyti ir sausai persirengti, pabėgioti, pasimankštinti, kol pasidarys šilta.

Pradėję skęsti, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipkite mojuodami rankomis.
Pamatę skęstantį žmogų, šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir kvieskite gelbėjimo tarnybas bendruoju pagalbos telefonu 112. Tada apsidairykite, ar šalia nėra kokios nors gelbėjimo arba parankinės priemonės (gelbėjimo rato, valties, čiužinio ir kt.), kuria naudojantis būtų galima padėti skęstančiajam. Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.

Įsidėmėkite, jog gelbėti skęstantįjį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

Parengta pagal vpgt.lt ir silute.lt inf.

Patarimai, kaip apsisaugoti nuo perkaitimo: http://silutessveikata.lt/wp-content/uploads/2014/07/tvyrant-sauletiems-ir-karstiems-orams-1.pdf

Rašyti komentarą