Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Minijos kaimas praranda nekaltybę

Publikuota: 2010 gegužės 25 Kategorija: Aktualijos, Rajone

ES skiria milijonus Minijos kaimo krantams užbetonuoti. (miestai.net. nuotr.)ES skiria milijonus Minijos kaimo krantams užbetonuoti. (miestai.net. nuotr.)

Gamtos prieglobstyje užauginta, su gamta lig šiol darnoje gyvenusi Lietuvos Venecija prievarta kišama į cementinį rūbą.

Abu Minijos (Mingės) kaimo krantus, kurie lig šiol visus taip žavėjo savo natūralia žaluma, Šilutės r. savivaldybė užsimojo užbetonuoti.

Minijos kaimo nekaltybės praradimo kaina – 5,6 mln. litų, – maždaug tiek gali kainuoti 1,7 km bendro ilgio krantinių su tilteliais laivams tvirtinti ir elektros stotelėmis abipus Minijos upės įrengimas ir pylimo dešiniajame krante viršaus užbetonavimas, esą kad pėstiesiems būtų patogiau vaikščioti.

Pagal šį iš ES fondų finansuojamą projektą Minijos kaime bus atlikta daugiau visokių darbų – bus išlieta daugiau betono, – kurie tik dar labiau sumenkins šio architektūrinio draustinio vertę.

Užtat, sako, po metų Minijos kaime vienu metu galės apsistoti apie 300 laivų, – kaip tikrame uoste. Esą tai turėtų pritraukti į kraštą daugiau vandens turistų.

Prieštaraujančių tokioms permainoms – nedaug. Greičiausiai todėl, kad tikrų čiabuvių Minijos kaime ne kažin kiek bėra likę, daugiau atvykėlių iš įvairių Lietuvos miestų, kurie nuo mažų dienų pripratę prie betono ir triukšmo…

Orestas Lidžius

6 skaitytojų komentarai
Edvardas Vitkauskas 2010 gegužės 22d., 09:1478.61.121.83
Išties mūsų “Venecijai” reikia restauracijos ir sveikintina, kad ateina tokios investicijos. Tačiau iš projekto pristatymo matosi, kad Mingės kaime tiesiog statomas uostas, trigubai daugiau laivų talpinantis nei Šilutės uostas ir apie architektūrinę -istorinę išsaugotiną vertę čia nutylima. Kuomet senojoje Europoje tokie istoriniai”perlai” saugomi ir subtiliai restauruojami, čia didžiuojamasi nauju būsimu Mingės uostu. Norėtusi išgirsti specialistų iš kultūros paveldo, saugomų teritorijų, aplinkos apsaugos ministerijos, landšafto architektų komentarų, prieš keičiant kaimo į uosto paskirtį, vis tik čia visos Lietuvos vertybė.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 1

Atsakyti

Jonas 2010 gegužės 23d., 19:5184.32.209.203
Skaičiau berods “Šilokarčemoj” ekologo Rimkaus pasisakymą, netkursiu tiksliai bet kalboma, kad galima pjauti tuos tuos medžius nes ten slyvos, .. jie menkaverčiai. Kai Balčytis pjovė prie buvusio Žemės ūkio banko seną eglę, gražų klevą ir jau brandžią magnoliją, jis tuos medžius pavadino nutriušusiais ir menkaverčiais. Tai koks medis jo sąmonėje nemenkavertis? Ir kaip jis turėdamas neišlavintą skonį gali pasakyti gražus medis, negražus. Man slyva graži, gražiai žydi ir kvepia, Mingėj duoda jaukumo, dabar padays Klaipėdos turčiams uostelį, spėju išklos pačiom pigiausiam-pilkiausiom-šlykščiausiom trinkelėm (kaip Šilutės centrinėj gatvėj). Beto teisės aktuose visokie krūmai nebelaikomi beverčiais medžiais, jie yra Lietuvos landšafto dalis, reikėtu jam pagilinti žinias. Ši terminologija išlikusi tik miškų priežiūros įstatymuose.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 1

Atsakyti

mamukas 2010 gegužės 25d., 08:5284.32.215.23
Apsistatykime uostais, išbetonuokime visus pylimus…tikrai atvykę turistai turės į ką pažiūrėti…kaip gražiai sudarkėme,išcementavome Šilutę ir jos apylinkęs…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 1

Atsakyti

Vytas 2010 gegužės 25d., 14:55195.182.76.59

Ar tikrai norime kad investicijos ateitų į Pamario kraštą, ar liksime prie suskilusios geldos? Tokie ir panašūs svarstymai kyla kai trūksta informacijos. Minijos kaimas, kaip Ventės ragas vilioja turistus, poilsiautojus iš visos Lietuvos ir užsienio. Dažnai girdimi nusiskundimai dėl blogo susisiekimo, neprižiūrimų upės krantų, aplamai dėl paslaugų stokos (nėra parduotuvės, viešo tualeto ir t.t.). Manau, kad šis projektas tik iš dalies gali išspręsti įsisenėjusias problemas, bet tai rodo, kad einama gera linkme. Viešas projektas turi tenkinti visuomenės lūkesčius. Reikia kalbėtis, diskutuoti, siūlyti geriausius sprendimo būdus. Vienas iš siūlymų išsakytų susitikimo metu, kad reikėtų derinti tvirtas medžiagas (kad ir akmenį) su trinkelių danga. Tai leistų sudaryti natūralesnį šiam kraštui būdingą kraštovaizdį.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 4

Atsakyti

Egidijus 2010 gegužės 25d., 16:3078.59.240.40
Keista, kad kai kurie vandens ūkio specialistai įsitikinę, kad sumedėję želdiniai netinkami upių pakrantėse, pylimuose bei vandens telkinių užtvankose, ypatingai užliejamuose rajonuose. Tvirtina, kad augalai kenkia – užtverdami ledonešį, apsunkina tirpstančio vandens nuotekį, įtakoja požeminių kanalų susidarymą žuvusių medžių šaknyse, išjudina dirvą vejo įsiūbuoti medžiai ir taip sugadindami apsauginius techninius įrenginius. Visi šie tvirtinimai nepagrįsti. Priešingai, profesionalus želdinių parinkimas ir susodinimas sustiprina laisvą polaidžio vandens nutekėjimą ir drauge su apsauginiais techniniais įrenginiais yra efektinga krantų tvirtinimo priemonė. Želdiniai pagerina kraštovaizdį ir natūraliau pateikia techninius sprendimus. Todėl hidrotechniniuose projektuose reikėtų vengti nesąmoningo pakrantės želdinių naikinimo, o taip pat ir svetimo gamtinei aplinkai betoninio apdangalo, neįvertinus natūralios susiklosčiusios aplinkumos. Techniniai sprendimai, turintys tikslą tenkinti augančius vartojimo poreikius, neturi kirstis su gamtine harmonija ir naikinti gražiausius gamtos kampelius.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 1

Atsakyti

raimis 2010 gegužės 25d., 20:0384.15.180.216
Pakentės tie pakrantės želdiniai, ar senoji Mingė… svarbiau įsisavinti europos sąjungos pinigelius bet kokia kaina,
Juk bus ir viešieji pirkimai…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą