Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Šilutės mažieji – už švarią aplinką

Publikuota: 2013 spalio 04 Kategorija: Gyvenimas, Švietimas

Lopšelio - darželio 'Žvaigždutė' nuotr.Lopšelio - darželio 'Žvaigždutė' nuotr.

Vaikai visame pasaulyje siekia gyventi švarioje aplinkoje. Bręsdami jie pradeda kreipti dėmesį į aplinkosaugos problemas. O kokius žingsnius daro suaugusieji, kad jas spręstų? Taigi, koks yra suaugusiųjų vaidmuo ugdant vaiko suvokimą apie ekologiją? Kaip su vaikais kalbėtis apie taršą, planetos saugojimą ar ekologiją?

Šilutės rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius organizavo ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų pilietinę akciją ekologinio ugdymo plėtrai skatinti “Mažųjų Šilutiškių – dideli rūpesčiai”. Akcija buvo organizuojama dviem etapais. Pirmasis vyko nuo rugsėjo 16 iki spalio 1 dienos kiekvienoje ikimokyklinėje įstaigoje.

Netradicinio ugdymo savaitės renginiai vyko ir lopšelyje – darželyje “Žvaigždutė”. Visa darželio bendruomenė susibūrė bendrai ekologinei veiklai. Buvo sukurtas veiksmų planas kiekvienai dienai.

Vyko įvairiausi renginiai, kurių tikslas buvo ugdyti vaikų savimonę ir atsakomybę rūpintis supančia aplinka, formuoti teisingą požiūrį į save, švarią aplinką, kuri daro didžiulę įtaką mūsų visų sveikatai.

Ekologines savaites pradėjome temos paskelbimu metodiniame centre. Visi kartu nusprendėme, kad pirmasis žingsnis švaros link – tai mūsų pačių teritorijos tvarkymas. Vaikai kartu su tėveliais atsinešė kibirėlių, grėblių, šiukšlių maišų, o kai kurie ir draugus aprūpino darbinėmis pirštinėmis. Kibome į darbus, o po sunkių darbų gėrėme karštą arbatėlę. Apsivalius aplinką teko apsitvarkyti ir grupes, nes ir čia yra užsilikusių nenaudojamų daiktų.

Vaikai mokėsi rūšiuoti šiukšles, nešė jas išmest į joms skirtus konteinerius.

Tačiau šito mums buvo negana, visa bendruomenė dar prisijungė ir prie akcijos “Diena be automobilio”. Vaikai mokėsi taupyti vandenį plaunant rankas, o kad viskas vyktų smagiau, muzikos vadovė Lina juos išmokė ir “Švarių rankų šokio”.

Darželio kieme buvo surengta paroda iš antrinių žaliavų, kurią galėjo pasidžiaugti visa bendruomenė, nes į juos buvo sudėta daug idėjų, išmanumo, taip pat tėvų, pedagogų ir vaikų darbo. Susibūrę vaikai žaidė muzikinius žaidimus, dainavo, skandavo, atsakinėjo į įvairius klausimus, susijusius su ekologija. Kiekviena grupė buvo apdovanota padėkos raštais už aktyvų dalyvavimą netradicinėje ugdymo savaitėje.

Tikėdami, kad suformavus vaikų, bendruomenės narių supratimą apie gamtos apsaugą, ekologiją ir jos naudą su gera nuotaika, pasipuošę vėjo malūnėliais priešmokyklinių ir vyresniųjų grupių vaikai iškeliavo į rajoninį renginį – akciją “Mes už švarią Šilutę” su skanduote:

Mes, vaikučiai iš “Žvaigždutės”,
Norime švarios Šilutės.
Mokame rūšiuot šiukšles,
Mest į specialias dėžes.

Ekologinė tema yra labai svarbi mūsų dienomis. Tikimės, kad žinios ir įgūdžiai, kuriuos vaikai įgijo, skatins ir toliau domėtis gamtos saugojimu, rinkti ir rūšiuoti buitines atliekas.

Lopšelio – darželio “Žvaigždutė” informacinė grupė

Rašyti komentarą