Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Sienos pažeidėjams Nemunas tapo dar sunkiau įveikiamas

Publikuota: 2013 liepos 09 Kategorija: Pasienyje, Teisėtvarka

Nemunu besidriekiančią valstybės sieną pasieniečiai stebi iš stebėjimo centro. (VSAT nuotr.)Nemunu besidriekiančią valstybės sieną pasieniečiai stebi iš stebėjimo centro. (VSAT nuotr.)

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (toliau – VSAT) Pagėgių rinktinės Vileikių užkardoje (Šilutės r.) įdiegus kompleksinę stebėjimo sistemą, valstybės sienos ruožas nuo Smalininkų iki Rusnės nuo šiol bus stebimas šiuolaikinėmis elektroninėmis priemonėmis.

Pasak VSAT Vileikių užkardos vado Mariaus Mulskio, stebėjimo sistema sustiprins Vileikių užkardos saugomą 27 kilometrų ilgio pasienio ruožą ir pagerins situaciją prie sienos, nes ją pažeisti nepastebėtiems taps neįmanoma:

„Iki tol siena buvo saugoma fiziškai – pareigūnai tarnybą vykdė stebėjimo postuose, dirbo mobilūs patruliai. Dabar situacija keičiasi. Valstybės siena bus stebima iš stebėjimo centro, įrengto Vileikių užkardoje, o pasienio ruože dirbs tarnybos, pasirengusios nedelsdamos reaguoti į sistemos užfiksuotus valstybės sienos ir kitus teisėtvarkos pažeidimus pasienio ruože.

Įgyvendinant projektą pasienio ruože pastatyti stebėjimo bokštai su dieninio ir naktinio matymo vaizdo kameromis, sumontuoti mobilūs seisminiai davikliai bei specialus radiolokatorius.

Sistema suteikia galimybę iš stebėjimo centro tiesiogiai stebėti valstybės sienos liniją ir matyti, kas juda link jos tiek iš Lietuvos teritorijos, tiek iš Rusijos federacijos pusės. Be to, ji leidžia pakankamai anksti identifikuoti galimus valstybės sienos pažeidėjus, todėl pareigūnai turės pakankamai laiko pasiruošti operatyviai reaguoti sulaikant valstybės sieną neteisėtai perėjusius asmenis arba užkertant jiems kelią tai padaryti“.

Įgyvendinant projektą pasienio ruože pastatyti stebėjimo bokštai su dieninio ir naktinio matymo vaizdo kameromis, sumontuoti mobilūs seisminiai davikliai bei specialus radiolokatorius.

„Vileikių užkardos ruože įdiegtos sistemos stiprioji pusė ta, kad jos veikimas yra paremtas kelių tipų technologijomis – vaizdo analize, mobiliais davikliais bei radiolokatoriumi. Kad ir kiek būtų ištobulintos technologijos, visos jos turi savo veikimo apribojimus, tačiau integruotos į bendrą sistemą jos papildo viena kitą eliminuodamos klaidingų pranešimų galimybę ir užtikrindamos sistemos efektyvumą bei veikimo nepertraukiamumą. Užkardoje budintys pareigūnai galės nuotoliniu būdu realiu laiku matyti visą saugomos sienos ruožą ir operatyviai spręsti, kokių imtis tolesnių veiksmų, esant galimiems pažeidimams. Tai leis pasieniečiams efektyviau panaudoti turimus finansinius ir žmogiškuosius išteklius“, – pabrėžė apsaugos sistemą įdiegusios bendrovės „Fima“ Apsaugos sprendimų departamento direktorius Giedrius Zaicevas.

Užkardoje „Fimos“ specialistai taip pat įdiegė Lietuvos pasienio sąlygoms sukurtą sistemos valdymo ir kontrolės programinę įrangą, įrengė stebėjimo centrą. Pasienio ruožuose įdiegtos intelektualios inžinerinės technologijos ateityje galės būti integruotos į bendrą išorinės ES sienos stebėjimo sistemą.

Ši sistema Vileikių užkardoje įdiegta už Europos Sąjungos finansuojamo Išorės sienų fondo lėšas. Panaši sienos stebėjimo sistema veikia ir kitose sieną su Rusija saugančiose Pagėgių rinktinės Bardinų, Viešvilės ir Plaškių užkardose bei Baltarusijos pasienyje Tribonių užkardoje.

Ilgą laiką Lietuvos siena su Rusija buvo viena iš labiausiai pažeidžiamų valstybės sienos ruožų, per ją driekėsi kontrabandininkų maršrutai. Prieš kelerius metus pradėjus sienos apsaugą stiprinti šiuolaikinėmis technologijomis, sienos pažeidėjams ir kontrabandos gabentojams buvo suduotas smūgis. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, bandymų nelegaliai kirsti Rusijos ir Lietuvos sieną per trejus pastaruosius metus sumažėjo daugiau nei tris kartus. Pernai Lietuvos pasieniečiai sulaikė 67 Lietuvos ir Rusijos sienos pažeidėjus, šeši iš jų buvo sulaikyti Vileikių užkardoje.

VSAT inf.

Rašyti komentarą