Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žvejams: teks apsikuopti

Publikuota: 2013 liepos 01 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šį pirmadienį aplinkos ministro Valentino Mazuronio įsakymu patikslintose mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse, be kita ko, atsirado reikalavimas meškeriotojams užtikrinti švarą savo žvejybos vietoje.

Anot Aplinkos ministerijos, taisyklės įpareigoja prieš pradedant žvejybą ir žvejybos metu visas komunalines atliekas, esančias 5 metrų spinduliu nuo žvejybos vietos, surinkti, o pasibaigus žvejybai sutvarkyti.

„Palikti tvarkingą žvejybos vietą iki šiol buvo tik žvejo kultūros reikalas, bet, deja, ši kultūra dar su sermėga. Norint apsaugoti gražiąsias paežeres ir upių pakrantes nuo jose paliekamų šiukšlių, tai reikia daryti visiems sutartinai,“ – sako V. Mazuronis. Ministro žodžiais, jam pačiam teko įsitikinti, kaip nuo šiukšlių lavinos kenčia Nemuno deltos regioninis parkas, šalies meškeriotojų Meka, kur per metus apsilanko apie 100 tūkst. žvejų mėgėjų ir poilsiautojų.

Aplinkos ministerija kreipėsi į šalies savivaldybes ir paprašė, kad jos savo teritorijose nustatytų žvejų labiausiai pamėgtas vietas ir ten pastatytų konteinerius atliekoms.

Jeigu žvejys nesilaikys švarios žvejybos principo, jam grės administracinė atsakomybė – kaip ir už bet kurį kitą Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą. Už apšnerkštą žvejybos vietą gali būti pareikštas įspėjimas arba skirta nuo 25 iki 200 litų administracinė bauda.

Galbūt tai tik sutapimas (su ministerijos pareigūnais, kurie tai patvirtintų arba paneigtų, susisiekti nepavyko – red. pastaba), tačiau naujasis Nemuno deltos regioninio parko direkcijos vadovas, Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys Vaidas Pavilonis pirmąją savo darbo naujose pareigose dieną praeitą savaitę raštu kreipėsi į aplinkos ministrą, jo žodžiais tariant, dėl „Švarios žūklės vietos įteisinimo“.

Anot V. Pavilonio, Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje netrukus turėtų būti pastatyti 25 konteineriai šiukšlėms. Esą konkursas komunalinėms atliekoms išvežti iš parko teritorijos įvyks jau šį trečiadienį.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimai įsigalios artimiausiu metu, kai bus paskelbti „Valstybės žiniose“.

V. Pavilonis tikisi, kad ministras V. Mazuronis atsižvelgs ir kitą jo prašymą – visiškai uždrausti bebrų medžioklę Aukštumalos telmologiniame draustinyje.

Susijęs str.: „V. Pavilonis – už švarią aplinką Nemuno deltoje“

6 skaitytojų komentarai
Apsikuopsim 2013 liepos 2d., 18:4078.61.177.47

Senei reikėjo, pro bambalius prasibraut neįmanoma!
Šaunuoliai tvarkiečiai.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 3

Atsakyti

Jonas 2013 liepos 2d., 20:0578.61.116.40

prie ko cia tvarkieciai, konteinerius jau buvo senai numatyta pastatyti ir dar upiu pakrantese numatyta rinkti pastoviai siuksles

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 3

Atsakyti

:( 2013 liepos 3d., 08:3488.119.253.65

O dėl bebrų, tai nesamonė. Po poros metų problema bus tokia, jog reikės daug investuoti, kad atstatyti gtretimybėse esančius melioracijos įrenginius. Nekalbant jau apie apsauginių pylimų ir polderių būklę…, apie miškus iš vis reikia užsičiaupti – jie tiesiog žus
Blogai, kai vienam ,,specialistui” pamąsčius, kitas ,,specialistas” priima neatšaukiamus draudimus – tai tiesiog brangiai kainuoja. Nors emocinis fonas visuomenėje – ,,išsaugosime bebriukus – išsaugosime gamtą” – formuojamas techniškai.
Tai ir yra visuomenės valdymas pasinaudojant žiniasklaida ir nešvariomis technologijomis, už tos pačios visuomenės pinigus…

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 1

Atsakyti

V.P. 2013 liepos 3d., 15:1285.206.6.66

Nereikia svaidytis ,,specialistų” etiketėmis, tai nėra įgimta(nors kaip kas apie save būtent taip mano), o tampama . Visų pirma reikia žinoti situacijos Aukštumaloje rimtumą, matyti visišką bebrų populiacijos išnaikinimą ir būtinybę ją atstatyti , ir atstatyti tik aukštapelkės draustinio ribose. Pelkėje lapuočiai medžiai yra kenkėjai, jie per lapus garina vandenį, gyvybiškai reikalingą aukštapelkei, tai bebrų maitinimosi bazė ir jų darbo įrankis. Persikėlę į polderių zoną jie tampa medžiojami. Problemos nėra, kažkam svarbu pasikapstyti komunalinės politikos šiukšlyne.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 3

Atsakyti

Vaidui P. 2013 liepos 4d., 09:0988.119.253.65

Vaidai, iš ties reikia žinoti situaciją, pasivaikščiok po pelkę, pasivažinėk po apylinkes ir pamatysi bei suprasi situaciją – jeigu tu to nori, žinoma.

Pasilieku prie nuomonės, jog šis draudimas – viešųjų ryšių akcija, kuri reikia pripažinti, visai nebloga esamame kontekste. Bet nevienareikšmė – medžiotojų regione taip pat pakankamai daug ir jie neblogai organizuoti :)

Kita viešųjų ryšių akcija galėtų būti pvz.: ,,neleiskime niokoti lietuviškos gamtos vardan užsieniečių pelnų – stabdykime durpių gamybą lietuvoje.” – ar kaip nors panašiai, turėtų duoti neblogą rezultatą. Kaip manai?
O dėl lapuočių medžių pelkėje – rizikinga mintis. Yra ir aukštumėlių ir ,,kupstų”, pagaliau yra pelkės šimtmečio senumo aprašymas, parašytas pradedant ją eksploatuoti – jautrios ekosistemos taisymas drastiškomis priemonėmis pakankamai pavojingas dalykas. Na nebent yra poreikis išleisti konkretų kiekį lėšų atatinkamom studijom paruošti.

Dėl komunalinės politikos verta pastebėti, jog tai nėra parko administracijos veiklos objektas. Bent jau iki šiol nebuvo :) .

Linkėdamas tau sėkmės siūlau atkreipti dėmesį į kitus nesišspręstus klausimus. Pvz. upių žiočių seklėjimo problematiką.
Neadeakvačiai greitas sąnašų gausėjimas Nemuno deltos upių žiotyse akivaizdžiai daro stulbinamai spartų poveikį parko florai ir faunai, keičia kraštovaizdį. Daro įtaką vietinių verslų vystymui. Jei pavyktų subalansuotai spręsti šią jau globalia tampančią problemą – tau gyvam paminklą pastatytų ir ne tik tau :) .

Todėl neužsigauk dėl vieno kito aštresnio žodžio. Juk ir taip turi veiklos, daugiau nei dera turėti vienam žmogui.
Nuoširdžiai linkiu sėkmės, nepaisant kai kurių nuomonių skirtumo. Visi čia gyvenantys esam suinteresuoti tavo darbo rezultatais. Iki. :)

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Primena 2013 liepos 4d., 13:5281.7.78.252

prikabinamojo variklio galias (pelkėje, ir ne tik) įstrigus rumpeliui:
arba pirmyn, arba reversas – abiem atvejais gelbsti smagesnis gazas…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą