Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Rusnės gyventojai vėl šaukiasi pagalbos!

Publikuota: 2013 birželio 10 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Dėl baigiančių užakti kai kurių Nemuno deltos upių žiočių artimiausias žiemos ar pavasario potvynis gali sukelti Rusnėje tragiškus padarinius, įsitikinę salos gyventojai.

Rusnės seniūnijos bendruomenė „Rusnės sala“ parengė kreipimąsi į Šilutės rajono savivaldybės tarybą, Nemuno deltos regioninio parko direkciją, LR Aplinkos ministeriją ir Lietuvos Respublikos Seimą dėl kritinės padėties Nemuno deltos upėse. Anot bendruomenės pirmininko Raimondo Plikšnio, kreipimąsi jau pasirašė keli šimtai gyventojų.

„Šiuo metu upių žiotyse vandens lygis giliausiose vietose tesiekia 40 cm. Sutrikdyta žuvų migracija, vandens turizmas merdi, upės nyksta ir eroduoja. Artimiausias pavasarinis ar žiemos potvynis gali sukelti tragiškus pamario gyventojams padarinius. Stipresni vakarų ir šiaurės vakarų vėjai jau ir dabar sukelia neįprastus potvynius pakrantėse net vasaros metu,“ – teigiama rusniškių kreipimesi.

Salos gyventojai prašo nedelsiant imtis neatidėliotinų priemonių, kad Nemuno deltos upės Skirvytė, Pakalnė ir Rusnaitė būtų tinkamai prižiūrimos, laiku būtų valomos jų žiotys.

„Dėl sutrikusios laivybos ir žuvų migracijos galime keikti valdžią nors ir visą gyvenimą. Tačiau prieš potvynius mes bejėgiai, – sakė telefonu „Rusnės salos“ bendruomenės pirmininkas R. Plikšnys, kuris per šiųmetį potvynį labiau už daugelį rusniškių patyrė vandens stichijos jėgą. – Todėl spausime visus savo Seimo narius, Nemuno deltos regioninio parko direkciją… Jeigu reikės, už savo pinigus atliksime žiočių batimetrinius (gylio) tyrimus, kad niekas nesakytų, jog kažką išsigalvojame“.

Tai jau ne pirmas rusniškių mėginimas įtikinti rajono ir šalies valdžią, kad Nemuno deltos upių žiotis reikia valyti. Prieš dvejus metus Rusnėje buvo surengtas susitikimas su žvejybos įmonių vadovais ir vandens turizmo verslininkais, į kurį buvo pakviestas ir Lietuvos vidaus vandens kelių direkcijos Kelių skyriaus viršininkas Aurelijus Rimas.

Šilutiškiai valdžios vyrai tuomet tik iš pastarojo sužinojo, kad Pakalnės ir Rusnaitės upės jau seniai išbrauktos iš vidaus vandens kelių sąrašo, ir Vidaus vandens kelių direkcijai galvos dėl jų gylio neskauda. Todėl buvo nuspręsta siūlyti Šilutės r. savivaldybės tarybai priimti sprendimą dėl vietinės reikšmės vidaus vandens kelio statuso suteikimo Pakalnės ir Rusnaitės upėms.

Kreipimąsi į Susisiekimo ministeriją dėl šių upių įtraukimo į vidaus vandens kelių sąrašą Taryba patvirtino 2011 metų birželio 30 d. posėdyje. „Šilutės ETA Žinios“ apie tai rašė 2011 m. liepos 13 d. str. „Kelionių laivais Pakalnės ir Rusnaitės upėmis dar teks palaukti“.

Tačiau panašu, kad viskas tuo ir baigėsi.

Tuo tarpu Rusnaitės upės žiotys, anot R. Plikšnio, per dvejus metus nuseko perpus…

1 skaitytojų komentaras
Petras 2013 birželio 11d., 08:5678.61.116.40

pramiegojo Raimondėlis upių gilinimą, juk buvo proga darbus atlikti kai bendrapartietis Masiulis vadovavo susisiekimo ministerijai

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą