Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Degučiai: šešios dienos po užtvankos avarijos (nuotr.)

Publikuota: 2013 birželio 06 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Vandens tiek pat mažai. Bet iš jo jau išrinktos žuvų dvėsenos. Gulbės, kuri dar šį pirmadienį plūduriavo vandens klane, jau nebematyti. Prie kranto aplink dvigeldžio moliusko kriauklę spiečiasi varlių buožgalviai. Kažkur šalimais uodega per vandenį pliaukšteli žuveliokas…

Ant pylimo šalia daubos, kuri dar prieš savaitę buvo sklidina vandens, stoviniuoja dviese – Žemaičių Naumiesčio seniūnas Jonas Budreckas ir Degučių kaimo bendruomenės pirmininkas Stasys Šikšnius. Laukia atvykstančių Šilutės rajono savivaldybės vadovų – merės Daivos Žebelienės ir jos pavaduotojo Algirdo Balčyčio.

Prieinu prie jų ir pasilabinu.

„Kažin ar degutiškiams iš tikrųjų taip jau nepasisekė? – pirmu man ištartu sakiniu nustebino seniūnas. Bet po akimirkos šypsodamasis paaiškino, ką turėjęs galvoje, – iškabinsim dumblą, atvešim penkis sunkvežimius smėlio, ir Degučiuose bus puikus paplūdimys,“ – ir tarsi patvirtino seną liaudies posakį, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gerą.

Pasirodo, degutiškiai jau rimtai svarsto galimybę įsirengti padorią maudyklę prie savo tvenkinio. Jie netgi sutinka savo darbu ir sunkiąja technika prisidėti prie tvenkinio dugno išvalymo ir paplūdimio įrengimo. Tereikia, kad būtų užtaisyta skylė betoninėje užtvankos šachtos sienoje ir ji vėl pradėtų normaliai funkcionuoti.

Po kelių minučių pylimo gale pasirodė merės ir jos pavaduotojo siluetai. Kai priartėjo, iš D. Žebelienės akių buvo matyti, kad nuo tvenkinio dumblo sklindanti smarvė jai ne juokais riečia nosį. Tuo tarpu A. Balčytis, pasilabinęs su visais ir persimetęs su jais keliais žodžiais, lyg niekur nieko nusileido žemyn prie vandens. Iš išorės, kiek tik buvo įmanoma, apžiūrėjo užtvanką. Pakėlė nuo žemės dvigeldę kriauklę, bet, įsitikinęs, kad jos viduje niekas nekruta, tuoj pat ją numetė ir grįžo į viršų…

„Jeigu būtų galimybės, čia viską laibai greitai būtų galima sutvarkyti,“ – pareiškė mero pavaduotojas.

Būtent, jeigu būtų galimybės. Deja, šiandien dar niekas negali pasakyti, kiek kainuotų užtvankos remontas arba naujos statyba. Anot merės D. Žebelienės, tai turėtų pradėti aiškėti kitą savaitę. Tuomet ir bus sprendžiama dėl pinigų.

Savivaldybė, pasak merės, jau dabar galėtų skirti (Tarybos sprendimu) 20 tūkst. litų iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Tačiau akivaizdu, kad to bus maža. Todėl neatmetama, kad, parengus užtvankos atstatymo projektą ir sąmatą, bus kreipiamasi į LR Vyriausybę dėl finansinės paramos.

Bet čia vėl įsikišo seniūnas J. Budreckas. „Čia dar ne pati didžiausia bėda, – pareiškė, priversdamas visus suklusti, – Yra problemų ir su Naumiesčio tvenkinio užtvanka: po žiemos pradėjo byrėti tiltelio atramų betonas…“

Šilutės rajone, be Degučių, yra dar 7 užtvankos. Dauguma jų įrengtos prieš 30 – 40 metų ir tiek pat prižiūrimos…

Orestas Lidžius

Susijęs: „Nelaimė Degučiuose: prairus užtvankai išdžiūvo tvenkinys (nuotr.)“

Ketvirtadienis, birželio 6 d., 13:30.


Oresto Lidžiaus nuotr.

Rašyti komentarą