Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Aistros dėl geriamojo vandens

Publikuota: 2013 balandžio 02 Kategorija: Aktualijos, Rajone

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vilkyčių kaimo bendruomenės „Viltis“ nariai bando įrodyti, kad jiems centralizuotai tiekiamas geriamasis vanduo yra netinkamas vartoti maistui.

Praeitą savaitę „Šilutės ETA Žinios“ sulaukė laiško iš Vilkyčių kaimo bendruomenės „Viltis“. Jame teigiama, kad nuo praeitų metų rudens pasikeitė jiems tiekiamo vandens skonis, nuo jo sklinda nemalonus kvapas.

Ištyrę savo vandenį Klaipėdos laboratorijose – AB „Klaipėdos vandenys“ ir „Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos“, – vilkytiškiai atrado, kad amonio ir bendrosios geležies kiekiai jame ženkliai viršija Lietuvos higienos normoje HN 24 : 2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ nustatytas didžiausiais leistinas vertes.

„Po atliktų tyrimų Klaipėdoje nusprendėme nunešti to paties vandens ištirti ir pačiam tiekėjui. Bet mums buvo atsakyta, jog tirti neapsimoka, nes jau žino, jog nieko ten neras, teisingi ir tikslūs vandens tyrimų rezultatai viešinami „Šilutės vandenys“ internetiniame puslapyje.

To ir užteko…

Iškyla klausimai: kokią teisę vandens tiekėjas turi slėpti teisingus vandens tyrimų rezultatus?
Kiek dar Šilutės rajono gyventojų geria kenksmingą jų sveikatai vandenį?
Kodėl mes už tokį vandenį turime mokėti?“ – klausia Vilkyčių gyventojai.

Kratosi atsakomybės

Vilkyčių bendruomenės laišką persiuntėme UAB „Šilutės vandenys“ direktoriui Alfredui Markvaldui. Po dienos, tai yra praeitą penktadienį, sulaukėme atsakymo, kuriame, be kita ko, pripažįstama, kad padidėję amonio ir bendrosios geležies kiekiai centralizuotai tiekiamame geriamajame vandenyje – ne vienų vilkytiškių problema. Tačiau, kaip teigia A. Markvaldas, padidėjęs amonio kiekis, labiausiai tikėtina, yra natūralios kilmės, ir nedaro tiesioginės įtakos žmogaus sveikatai. O bendrosios geležies kiekis vandenyje esą gali padidėti dėl per mažo vartojimo, jam užsistovėjus senuose metaliniuose vamzdžiuose.

„Vandens skonis ir kvapas gali susidaryti dėl senų špyžiaus ir metalo vamzdynų, taip pat gyventojų įvadinių tinklų. Magistraliniams tinklams yra atliekama profilaktika, tai yra, dezinfekuojami ir praplaunami, o įvadiniai tinklai kiek stovi gyv. namai, tiek jie yra netvarkomi. Pagal sudarytas sutartis, įvadai nuo pajungimo vietos iki namo ir name, priklauso patiems gyventojams,“ – dėsto salo laiške A. Markvaldas.

Vilkytiškiai nenuleidžia rankų

Vilkyčių bendruomenės „Viltis“ pirmininkas Darius Vilius šiandien teigė telefonu, kad į Klaipėdos laboratorijas vežė tirti vandenį iš savo namų čiaupo. Esą visa vandentiekio sistema jo name yra atnaujinta – sudėti plastikiniai vamzdžiai, todėl A. Markvaldo teiginiai apie senus metalinius vamzdžius namuose jo neįtikina.

Pastarąjį „Šilutės vandenų“ vadovo teiginį paneigia ir šios bendrovės interneto svetainėje publikuojami centralizuotai tiekiamo vandens tyrimo rezultatai. Iš jų matyti, kad bendrosios geležies kiekis Vilkyčių gręžinio vandenyje pirmąjį šių metų ketvirtį buvo daugiau kaip du kartus didesnis už leistiną.

Ne geriau ir daugumoje kitų rajono gyvenviečių: Lietuvos higienos normai HN 24 : 2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ 2013 – ųjų pradžioje visiškai atitiko tik 8 Šilutės rajono vandenviečių vanduo, tuo tarpu kitose vandenvietėse nustatyti didesni už leistiną bendrosios geležies ir amonio arba vieno iš šių komponentų kiekiai.

Beje, Vilkyčių bendruomenė „Viltis“ dėl centralizuotai tiekiamo vandens kokybės jau kreipėsi į valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Vandens tyrimo rezultatai…

5 skaitytojų komentarai
Gyventojas 2013 balandžio 2d., 22:3278.61.91.249
Na žinoma, ką gali atsakyti “Ponai” tiekėjai. Kaip tikri ekspertai jie gali teigti kad cheminių medžiagų normų viršijimas nieko nereiškia. Tai kam tas normas nustatė. MELAGIAI. Kad žmonės serga, išsigimsta, pas daktarus lankosi irgi nieko tokio. Juk daktarams irgi nauda.
Kokia valdžia tokie ir tarnai…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 6

Atsakyti

Gyventojui ir Viliui 2013 balandžio 8d., 10:25195.12.164.248
Gerbiamieji, Jums rašo ne “ponai tiekėjai”, o vandens vartotojai, apie geriamąjį vandenį išmanantys daugiau, nei emocijų nevaldantys “žinovai”. Higienos normoje HN 24:2003 visi rodikliai suskirstyti į 2 grupes: toksiniai (tai tie, kurie turi neigiamą poveikį žmonių sveikatai) ir indikatoriniai (kurie žmonių sveikatai gamtoje esančios koncentracijos esminio neigiamo poveikio neturi, tačiau jų kiekiai ribojami dėl to, kad vandeniui gali suteikti nemalonų kvapą, skonį, o didesnės koncentracijos sukelia problemas buitinių prietaisų eksploatacijoje ir t.t.). Geležis ir amonis, kurie randami Vilkyčių vandenyje, yra gamtinės kilmės (dėl geologiniuose sluoksniuose, iš kurių išgaunamas vanduo, uolienų sudėties). Straipsnio autorių dėstoma prielaida, kad tai neva dėl ant laukų barstomo mėšlo – visiška nesąmonė, nes azotas, kontaktuojantis su oru, yra nitritų arba nitratų formoje, tačiau šių teršalų vandenyje nėra (šuliniuose azotas randamas nitratų formoje, nes į šulinius patenka paviršinė tarša). Tik beorėje aplinkoje azotas yra amonio formoje, o tai įmanoma tik požemyje. Geležis ir amonis požeminiame vandenyje – įprastas dalykas. Toliau straipsnio autoriai efekto sustiprinimui įžūliai meluoja, kad neva „Lietuvos higienos normos iš viso yra padidintos“. Tai kodėl autoriai nepateikia Europos direktyvos dėl geriamojo vandens rodiklių? Ar ne todėl, kad Lietuvos normos nuo 2003 m. visiškai suvienodintos su Europos Tarybos direktyva 98/83/EB „dėl žmonėms vartoti skirto vandens“, todėl autoriai neturi ką pateikti? Ar žino straipsnio autorius, kad, suvalgius 100 g trapios tešlos kepinių (sausainių, keksų, biskvitų), amonio gauname žymiai daugiau nei išgėrę 1 l tokio vandens? O ar neduodame vaikams šių gaminių, nepaisant to, kad juose, be amonio, yra didžiuliai kiekiai žmogaus organizmui nereikalingų cukrų, saldiklių, dažiklių ir kitų „gėrybių“?
Autorius įnirtingai kaltina vandens tiekėjus melu, kai tuo tarpu pats, tikriausiai, nė karto nepasižiūrėjo į vandens tiekėjo viešai skelbiamus duomenis apie vandens kokybę, o jei žiūrėjo, tai neaišku ką matė. Tie, kam iš tikrųjų šis klausimas buvo įdomus, seniai žino kokį vandenį geria, nes tokie duomenys, dėl kurių autorius bando sukelti audrą stiklinėje, seniai yra žinomi ir skelbiami viešai. Vandens kokybę kontroliuoja ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, todėl, jei vandens tiekėjas ir paskelbtų viešai neteisingus duomenis, Veterinarijos tarnyba užprotestuotų.
Pono Viliaus teiginys, kad jo name yra plastikiniai vamzdžiai, todėl geležies būti negali, yra tik pusė tiesos. O ar žino ponas Vilius kokie vamzdžiai namo įvade? O kokiais vamzdžiais vanduo iš gręžinio ateina iki namo?
Gerbiamasis straipsnio autoriau, žmogus būtų žymiai sveikesnis, jei savo gyvenime vadovautųsi dešimt dievo įsakymų, to linkiu pirmiausiai Jums. Meluodamas toli nenukeliausi.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 8

Atsakyti

Išverstaskūriui 2013 balandžio 8d., 12:3781.7.78.252
“daugiau apie geriamąjį vandenį išmanančiam vandens vartotojui “( t.y. V. Pilkui tiekėjui,
tikrai nevaldančiam emocijų), kaip šio pamokslo autoriui gal būt žinomas įstatymų ne tik skaičius bet ir turinys.
Pvz. : 1/10 “Mylėk artimą savo (mažiau išmanantį vandens vartotoją) kaip pats save.”
Ir visos kitos deklaruojamos direktyvos, normos, vartotojų teisės ir t.t. byloja apie
“ne ponų tiekėjų” atsakomybę už įvairiais brudais, ypač toksinais (t.t. įžūliu melu) užteršto
vandens tiekimą mažiau išmanantiems vandens vartotojams, nors pamokslautojui regis
priešingai.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 3

Atsakyti

Joo 2013 balandžio 8d., 13:0888.118.246.168
Laikausi 10 dievo įsąkymų ir nieko nemeluoju, mano sąžinė visiškai švari. Nu niekaip neradau kad publikacijos autorius dėstytų kokias nors prielaidas apie mėšlą. Man turi būti tiekiamas toks vanduo koks priklauso pagal standartus ir negali būti taikomos jokios išimtys dėl kvapo,skonio ar panaudojimo buitiniuse prietaisuose. Tai ką, aš privalgęs kekso ar biskvito jau nebeturiu teisės vandens užgerti nes viršysiu normas? Juk už vandenį moku pilną kainą be jokių išimčių. Už nekokybišką vandenį, už brokuotą prekę sumokėti pinigai privalo būti grąžinami. Tiekėjas atsako už prekę kuri patenka vartotojui praėjus pro apskaitos prietaisą. Visokie išvedžiojimai negalimi, jokios muilingos sutartys iš viso negali būti kišamos ir pasirašomos. Taigi ponai tiekėjai, čia pasivadinę vandens vartotojais, kaip ten pas jus reikalai su aštuntuoju dievo įsąkymu? Gal pas jus dievas kitas ir įsąkymai kitoki?

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 4

Atsakyti

gerbiamiesiems 2013 balandžio 8d., 13:1681.7.78.252
paleisto atsakymo čiurkšlės subjektyviosios indikacijos -drumstumo (CINinizmo- 50) ir kvapo (AROgancijos-50) be emocijų vertintinos -ne geriamojo H2O, bet buitinių nuotekų normomis

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą