Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atliekų tvarkymas Šilutėje: Savivaldybė ieško šviesos tunelio gale

Publikuota: 2012 lapkričio 05 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

V. Kamarauskas: 'Arba šiukšlių kiekį turėsime sumažinti, arba reikės didinti vietinę rinkliavą'. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)V. Kamarauskas: 'Arba šiukšlių kiekį turėsime sumažinti, arba reikės didinti vietinę rinkliavą'. (silutesetazinios.lt archyvo nuotr.)

Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Vyganto Kamarausko vadovaujama darbo grupė dar šį mėnesį ketina pateikti pasiūlymų, kaip toliau organizuoti komunalinių atliekų tvarkymą rajone, kad vietinę rinkliavą už šią paslaugą administruojanti Savivaldybė visai neprasmegtų skolų duobėje.

Vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą pamario krašte įvesta nuo 2010 – ųjų sausio 1 d. Per tą laiką rinkliavą administruojančios Savivaldybės administracijos įsiskolinimas paslaugų teikėjams – „Ecoservice“ ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro bendrovėms – perkopė du milijonus litų. Jau vien dėl to, kad iš Šilutės rajono į regioninį sąvartyną Dumpiuose (Klaipėdos r.) nuolat išvežama gerokai daugiau atliekų nei buvo planuojama įvedant vietinę rinkliavą (jų kiekis nemažėja), Savivaldybės įsiskolinimas vežėjams ir atliekų tvarkytojams didėja maždaug po 0,5 mln. litų per metus.

Siekiant išvesti Savivaldybę iš šio užburto rato, merės Daivos Žebelienės potvarkiu šį rudenį sudaryta darbo grupė buitinių atliekų tvarkymo problemoms spręsti, kuriai pavesta išanalizuoti esamą padėtį ir pateikti pasiūlymų, kaip geriau organizuoti šiukšlių tvarkymą – surinkimą, rūšiavimą ir apmokėjimą.

Šios darbo grupės vadovu paskirtas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Kamarauskas. Atliekų tvarkymo galvosūkį kartu su juo sprendžia Savivaldybės tarybos nariai Alfonsas Vanagas (darbo grupės pirmininko pavaduotojas) ir Vladas Kainovaitis, taip pat Biudžeto ir finansų skyriaus vyriausiasis specialistas Artūras Losius bei Šilutės visuomenės atstovas Edvardas Jurjonas.

Prieš porą savaičių įvykusiame posėdyje V. Kamarauskas darbo grupės narius išsamiai supažindino su turima informacija apie komunalinių atliekų surinkimą rajone, o praeitą savaitę apsilankyta Raseinių savivaldybėje. Anot V. Kamarausko, Raseiniuose atliekų tvarkymo vietinę rinkliavą irgi administruoja Savivaldybė, tačiau, priešingai nei Šilutėje, ten vietine rinkliava apmokestinti ne gyvenamojo būsto kvadratiniai metrai, bet gyventojai – daugiau kaip 40 litų vienam žmogui per metus.

V. Kamarausko teigimu, po pastarosios išvykos jau pradėta generuoti mintis, kaip reorganizuoti atliekų tvarkymą Šilutės rajone, tačiau jis sako nenorįs skubėti apie tai viešai kalbėti, kol darbo grupė galutinai nesuformulavo savo pasiūlymų, juolab kad jos laukia dar vienas išvažiuojamasis posėdis – į Alytų, kur, kitaip nei Šilutėje ir Raseiniuose, vietinę rinkliavą administruoja regioninis atliekų tvarkymo centras.

„Arba į regioninį sąvartyną išvežamų šiukšlių kiekį turėsime sumažinti, arba reikės didinti vietinę rinkliavą,“ – tiek šiandien tepasakė V. Kamarauskas.

Pradinė informacija su darbo grupės pasiūlymais Šilutės r. savivaldybės tarybai greičiausiai bus pateikta dar šį mėnesį. Jeigu Taryba spės iki metų galo priimti sprendimą dėl atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemos reorganizavimo, naujoji tvarka įsigaliotų nuo kitų metų antrojo ketvirčio pradžios.

Dabar vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą Šilutės rajono gyventojams yra mažiausia visame Klaipėdos regione. Ji skaičiuojama pagal gyvenamojo būsto plotą ir siekia 16 centų už kvadratinį metrą, didžiausias apmokestinamas plotas – 100 kvadratų.

Susiję str.: „Atliekų tvarkymas: Šilutės valdžia imasi griežtesnės kontrolės“,
„Šilutiškiams gresia didesni mokesčiai už atliekų tvarkymą“

12 skaitytojų komentarų
siaip 2012 lapkričio 5d., 15:5678.61.113.143
paprasciausias budai yra
1.su visais siukslintojais sudaryti sutartis (tame tarpe ir sodininkais, kurie veza i miesta)
2.isieskoti isiskolinimus is nemokanciu.
3.savivaldybe arba seniunijos turi kontroliuoti kad butu isvezami visi konteineriai, o ne paliekama 30/50% neisveztu (Armalenai)
ir skolu neliks

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 2

Atsakyti

Joo 2012 lapkričio 5d., 16:0188.118.191.58

Jei šiukšlės nuo kvadratų vadinasi, dugiau kvadratų turi būti diesnis ir mokestis. Tie virškvadratininkai ir veda savivaldybę į nuotolius. Nes jie turtingesni perka daugiau prekių daugiau susidaro ir atliekų.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 16

Atsakyti

Gyventoja 2012 lapkričio 5d., 16:1978.61.223.113
kaip cia yra, kad siukslina ne gyventojai, o gyvenamasis plotas?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 1

Atsakyti

Saulė 2012 lapkričio 5d., 17:3788.119.138.20
Kažkam informacijos trūksta, sodininkai senai moka už šiukšles, net ir žiemos mėnesiais , nors tikri sodininkai tik vasara naudojasi sodo malonumais. O ir šiukšlės tokios, kad lauže sudeginamos.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 4

Atsakyti

Manau 2012 lapkričio 6d., 08:125.20.106.126
Manau reikėtų sutvarkyti sodų bendrijas. Saulė rašo, kad sodininkai degina, bet mūsų bendrijoje nemaža dalis sodininkų visas sodo atliekas, lapus, šakas meta į konteinerius. Jie sako, kam deginti jei gali išvežti ir dar už tai nereikia mokėti.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 10 Thumb down 2

Atsakyti

pakalne 2012 lapkričio 6d., 08:1382.135.211.147
svarbiausia , kad nebutu siuksliu is svetimu rajonu, ar tu siuksliu uz kurias turi moketi patys siukslintojai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

svecias 2012 lapkričio 6d., 13:0979.97.25.246
Jau 8 metus kaip niekas negyvena mano bute kuris yra 8O kv.o moku us siuksles sazininkai tai kodel as turiu moketi uz kvadratura ,o ne nuo registruotu zmoniu skaiciaus.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 1

Atsakyti

kaimietis 2012 lapkričio 6d., 16:54193.219.185.4
… o kaime, privaciose sodybose, i individualius konteinerius, irgi visi krauna VISKA (lapai, sakos, nupjauta zole…)
o KODEL nekrauti, juk neatiduosi gi apytuscio… lietuvis tikrai taupus zmogus, juk moki vistiek ta pati.

Gal laikas pradet moket uz zmones, o privaciose valdose uz siuksliu kieki !!!

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 1

Atsakyti

Roma 2012 lapkričio 7d., 14:0582.135.140.112
Kaip sumažinti šiukšlių kiekį? O visai paprastai.
Reikia kad mieste atsirastu antrinių žaliavų supirktuvės, stiklo, plastmasės, baterijų,… Tada žmonės turės tikslą, kodėl reikia rūšiuoti. Ir miesto “sanitarai” turėtų iš ko gyventi, nereikės prie MAKSIMOS sėdėti. Supirktas žaliavas savivaldybė pati parduotų supirkėjams ir nuostoliai baigtūsi.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 11 Thumb down 0

Atsakyti

Taip, 2012 lapkričio 7d., 21:4778.61.35.108
pritariu Romai ir patariu Šilutės valdžiai pasinaudoti Klaipėdos miesto savaivaldybės patirtimi – ji mokestį už atliekų tvarkymą gyventojams jau mažina. Nors mieste gyvena 10 kartų daugiau gyventojų nei Šilutėje.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 0

Atsakyti

Jonas 2012 lapkričio 8d., 10:2282.135.210.42

Taip pat atliekos būtina rūšiuoti prie kapinių pastatant antrinių žaliavų ir biodegraduojančių atliekų konteinerius

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

Manau 2012 lapkričio 8d., 08:195.20.106.126
Manau Romos pasiūlymas labai aktualus. Pas mane patį susikaupė nemažai makulatūros ir reikia ją išmesti į konteinerį.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą