Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės rajone pradėtos skalūno dujų ir naftos paieškos

Publikuota: 2012 gegužės 18 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Egidijaus Jankausko, 'Vakarų ekpsresas', nuotr.Egidijaus Jankausko, 'Vakarų ekpsresas', nuotr.

Lietuvoje pirmą kartą pradėtas gręžti skalūnų dujų ir naftos paieškinis gręžinys – tokiam žingsniu ryžosi “Minijos nafta”. Skalūno dujų ir naftos penktadienį pradėta ieškoti netoli Švėkšnos esančiame Kalnalių kaime.

Tiesa, nėra jokių garantijų, kad pirmas bandymas bus sėkmingas. Pasak “Minijos naftos” generalinio direktoriaus Thomo M. Haseltono, tik po kelių mėnesių darbų pavyks paimti mėginį, kurį ištyrus laboratorijoje ir paaiškės, ar toje vietoje galima išgauti skalūno dujas arba naftą.

Neslepiama, kad bendrovę labiausiai pradžiugintų galimybė išgauti skalūno naftą.

Vien į paieškinį gręžinį įmonė investuos 6,5 mln. litų.

Egidijaus Jankausko, 'Vakarų ekpsresas', nuotr.

Egidijaus Jankausko, 'Vakarų ekpsresas', nuotr.

“Tai yra rizika, bet tokia jau naftos pramonės specifika. Tačiau mes tikime, kad Lietuva turi didžiulius resursus skalūno angliavandenilio ir tai ištirti yra ne ką mažiau svarbu nei kalbos apie atominę elektrinę. Jei mums pavyktų išgauti skalūno dujas ir naftą, valstybės biudžetas pasipildytu milijardu litų”, – pabrėžė T. M. Haseltonas.

Paieškinį gręžinį pasamdyta atlikti Lenkijos bendrovė “Poszukiwania Naftowia Diament”, kurios vyriausias mechanikas Janusz Galczak pasakojo, kad įrangą į Kalnalių kaimą atvežė net 50 sunkvežimių. Įranga buvo sumontuota vos per 10 dienų, o gręžimo darbai pradėti vakar.

“Įprastai per vieną valandą pavyksta pragręžti 3-4 metrus, o iš viso gali tekti pragręžti ir iki 3 kilometrų. Iš patirties galiu pasakyti, kad maždaug po 50-60 dienų paaiškės, ką rasime ten po žeme”, – pasakojo J. Galczak.

Pasak jo, Lenkijoje jau yra 20 tokių gręžinių, kur ieškoma skalūnų dujų ir naftos. Skaičiuojama, kad šių išteklių šaliai turėtų pakakti net 100 metų.

Skalūnų dujų paieškoms pritaria ir Lenkijos vyriausybė, įsitikinusi, jog šis projektas šaliai yra itin reikšmingas. Politikai mano, jog šis projektas leis ne tik šaliai apsirūpinti pigesniu apšildymu, bet ir tapti mažiau priklausomai nuo kitų dujų tiekėjų iš užsienio.

Skalūnų dujų paieškos prasidėjo daugiau nei prieš dvidešimt metų JAV.Mokslininkai įsitikinę, jog šių gamtinių išteklių nemažai glūdi ir Europoje, o ypač Baltijos jūros regiono šalyse – Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje. Tad pastaruoju metu skalūnų dujų paieškomis itin sparčiai ėmė domėtis kone visa Europa, tačiau realių veiksmų ieškant bei išgaunant šiuos gamtinius išteklius kol kas ėmėsi vos viena kita šalis.

Jei optimistinės prognozės pasitvirtins ir paaiškės, jog skalūnų dujų ar naftos kiekiai Kalnalių kaime yra pakankami, tuomet “Minijos nafta” spręs, ar pradėti pramoninę šių gamtinių išteklių gavybą Lietuvoje.

Edita Gudavičė, “Vakarų ekspresas”

Rašyti komentarą