Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

lrytas.lt: naftininkams kelio prie marių neatveria ir siūlomi milijonai

Publikuota: 2012 balandžio 12 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

Viliaus Mačiulaičio, 'Vakarų ekspresas', nuotr.Viliaus Mačiulaičio, 'Vakarų ekspresas', nuotr.

Aštuonerius metus nesibaigia Šilutės rajono Kintų miestelio gyventojų karas su naftininkais. Bendruomenė iki šiol nesutinka Kuršių marių pakrantės užleisti bendrovei „Minijos nafta“, norinčiai čia kasti naują gręžinį. Žmonės siekia, kad vis daugiau turistų sulaukiančiai vietovei būtų suteiktas kurorto statusas, čia būtų jauku ir gyventi, ir ilsėtis. Ketvirtadienį viešai diskusijai susirinkę bendruomenės, Šilutės rajono savivaldybės ir naftininkų atstovai išsiskirstė taip ir neradę sutarimo.

Kintiškiai įteikė savivaldybės tarybos nariams raštą, kuriam pritarė 140 bendruomenės narių, išvakarėse susirinkusių miestelio bažnyčioje. Juo prašoma politikų „priimti griežtą tarybos sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos (naftos gavybos) negalimumo šioje teritorijoje apskritai“, nepritarti bendrovės „Minijos nafta“ naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programai.

Skaityti daugiau…

3 skaitytojų komentarai
stebėtojas 2012 balandžio 13d., 07:1778.61.235.47
Kintiškiams – pagarba. Jei kam šis sprendimas ir netinka, tai ateities kartos bus dėkingos.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 7 Thumb down 3

Atsakyti

klaipėdiškis 2012 balandžio 13d., 19:46195.182.76.59
Laikykitės kintiškiai, visa Lietuva su Jumis.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 3

Atsakyti

Patikslinimas 2012 balandžio 15d., 09:1978.61.43.185

Vyriausiasis administracinis teismas nenagrinėjo (PAV) programos, o nagrinėjo tik siauros apimties Minijos naftos skundą, dėl Šilutės savivaldybės tarybos sprendimo panaikinimo (tai yra neatitikimo 2000 m. įstatymo redakcijai, nes savivaldybė pritaikė 2005 m. PAV įstatymo redakciją, kur numatyta veto teisė).
Iš neteisės negali gimti teisė. (PAV) programa parengta tik siekiant apeiti teisės normas. Ir jei ne kintiškių įžvalgumas, tikėtina ir būtų pavykę ją prastumti.
Kai spaudoje rašoma apie “minimą finansinę paramą lygtai žadėtą kintiškiams”, tai žinokite, kad kintiškiams buvo atsiustas tik UAB Minijos nafta ultimatyvus raštas, kad bendruomenė „už paramą“ privalo įsipareigoti pritarti PAV programai, poveikio vertinimo ataskaitai, tarpininkauti visose institucijose, ir kad jokių kitų kompensacijų už patirtą žalą atskiriems subjektams nebus kompensuojama. Dar griežtesnis pats paskutinis sakinys, jei gręžinys nebus išgręžtas iki 2010 m. liepos 1 d. – finansinė parama nebus skiriama. (Žodžiu reikia parašo ant balto lapo, su visais kintiškių įsipareigojimais, kai tuo tarpu Minijos nafta nieko ir nežada kompensuoti, nes suderinti procedūras ir atlikti gręžimo darbus iki minimo laikotarpio pabaigos fiziškai neįmanoma.
Teisinių ginčų metu, Minijos nafta , net sugebėjo apkaltinti kintiškius pasipelnymo siekimu. Kai tuo tarpu, jokių prielaidų tam nebuvo. Ieškant kompromiso paprastai reikia nuolaidų iš abiejų pusių, kintiškiai ne kartą siūlė kitus (PAV) programos sprendimo variantus, tačiau Minijos naftai jie nepriimtini, nes siekiama naudotis esama infrastruktūra , investuojant tik į pelno technologijas.

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą