Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kas būtų, jeigu būtų…

Publikuota: 2011 gegužės 13 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Liudo Mockaus nuotr.Liudo Mockaus nuotr.

Konstituciniam Teismui (toliau – KT) nusprendus, kad mandatų savivaldybių tarybose skirstymas taikant kvotų ir liekanų metodą, kai yra įtraukiami ir visi už pavienius kandidatus paduoti balsai, prieštarauja Konstitucijai, ir Šilutės liberalcentristams atsirado teorinė galimybė sustiprinti savo pozicijas rajono taryboje penktu mandatu ir taip trapios valdančiosios koalicijos sąskaita.

Prieštarauja Konstitucijai

Vyriausioji rinkimų komisija (toliua – VRK) mandatus skirstė apskaičiuodama kvotą: balsai, paduoti už rinkimų barjerą įveikusius kandidatų sąrašus ir už visus save išsikėlusius kandidatus, buvo dalijami iš mandatų skaičiaus. Paskirsčius mandatus pirmame rate, jei dar lieka laisvų neužimtų mandatų, jie skirstomi pagal didžiausias liekanas, – tačiau šiuo atveju pirmenybė teikiama kandidatų sąrašams, o ne save išsikėlusiems pavieniams žmonėms.

Skirstant mandatus buvo įtraukiami ne tik rinkimų barjerą įveikusių partijų ar kandidatų sąrašų gauti balsai, bet ir visi už pavienius kandidatus paduoti balsai, net jeigu pastarieji ir nesugebėjo surinkti tiek balsų, kad laimėtų mandatą, – KT tai įvertino kaip prielaidų sudarymą iškreipti rinkėjų valią, atstovavimo jiems proporcingumą, pažeisti Konstitucijoje (119 str. 2 d.) įtvirtintą lygios savivaldybių tarybų rinkimų teisės principą.

Apskundė A. Zuoko žmogus

Mandatų skirstymą teismams apskundė A. Zuoko koalicijai priklausantis kandidatas Juozas Antanaitis, jis skundėsi dėl to, kad į kvotą yra įtraukiami visi už pavienius kandidatus paduoti balsai.

VRK pirmininko pavaduotojas Pavelas Kujalis portalui DELFI teigė, jog tuo atveju, jei KT nenurodo, kad nutarimas galioja kitiems savivaldybių tarybų rinkimams, tai teismai, į kuriuos kreipėsi mandatų pritrūkę kandidatai ar jų sąrašai, galės nutarti įpareigoti VRK perskaičiuoti mandatus.

„Kai kalbame apie vilniečių skundą, tai taip, iš esmės buvo pripažinta, kad jis patenkintas. Vilniečiai prašė pakeisti rezultatus šiai tarybai, tai jeigu teismas atskirai nepasisakė, vadinasi, privalės būti padarytas perskaičiavimas dabartinei tarybai“, – portalui DELFI teigė P. Kujalis.

Todėl A. Zuoko koalicija galėtų pretenduoti į dar vieną Vilniaus miesto tarybos mandatą partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąskaita.

Tokią pat teorinę galimybę turi ir Šilutės liberalcentristai

Pagal VRK apskaičiavimą, Šilutėje mandatų skirstymo kvotą sudarė 625 balsai. Liberalcentristai iškovojo 2 684 balsus ir laimėjo 4 mandatus. Šiuo atveju liekana sudaro 0,29, todėl dar vienam mandatui balsų neužtenka. Tačiau, jeigu skaičiuojant kvotą nebūtų įtraukti keturių save išsikėlusių pavienių kandidatų gauti balsai (1028), tai kvotą sudarytų (grubiai skaičiuojant) 585 balsai. Tokiu atveju liberalcentristų balsų liekana sudarytų ne 0,29, bet 0,59 mandato, ir jie galėtų pretenduoti į penktą Tarybos nario mandatą Naujosios sąjungos (socialliberalų) sąskaita, kuri po rinkimų gavo 3 mandatus.

Pastaroji partija, nors sumažėjus kvotai jos balsų liekana ir padidėtų – nuo 2,32 iki 2,48 mandato, – trečiam mandatui jos jau būtų negana, – mat kitų į papildomą mandatą pretenduojančių partijų balsų likutis būtų gerokai didesnis.

Valdantieji netektų balsų daugumos

Trečias socialliberalų sąraše pagal gautus pirmumo balsus po rinkimų buvo Darijus Pundžius 457 pirmumo balsai), tas pats veikėjas, kuris dar prieš pirmąjį naujai išrinktos Tarybos posėdį perbėgo pas Sauliaus Stankevičiaus „darbiečius“. Todėl mūsų nagrinėjamu atveju būtent jis prarastų savo mandatą.

Tai būtų labai liūdna žinia visai rajono valdančiajai koalicijai, nes ji prarastų Tarybos daugumai išlaikyti reikalingą 14 – tą mandatą, ir jos bei opozicijos balsų balansas išsilygintų -13 prieš 13, o iš socialdemokratų partijos pasitraukusios ir kol kas nė vienai pusei nepriklausančios Stasės Skutulienės balsas taptų auksiniu…

Tačiau tai tik teoriniai pasvarstymai, kas būtų, jeigu būtų. Mat KT sprendimas liečia konkretų vilniečių prašymą pakeisti mandatų paskirstymo rezultatus sostinės tarybai. Ar galimybė tokiu pat būdu perskirstyti mandatus bus suteikta ir kitoms Lietuvos savivaldybėms, dar neaišku, – anot VRK pirmininko pavaduotojo P. Kujalio („Šilutės ETA žinios“ su juo kalbėjo telefonu šį ketvirtadienį), šį klausimą komisija svarstys ateinantį antradienį, gegužės 17 d.

Šilutės liberalcentristų lyderis Arvydas Jakas sakė, kad jis su partiečiais būtinai pasinaudos nors ir menkiausia galimybe gauti penktą tarybos nario mandatą.

2 skaitytojų komentarai
skaitytojas 2011 gegužės 13d., 11:29195.22.165.90
Darijau, lazda turi du galus:) su vienu duoda 50000 Lt , o su kitu atima!!!Čia aukščiausias yra pridėjęs savo ranką, nes taip tiksliai pataikyti į “politinę prostitutę” yra neįmanoma.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 20 Thumb down 2

Atsakyti

anonimas 2011 gegužės 13d., 12:2582.135.221.179
auksciausias turi rimtesniu darbu negu priziureti situos…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą