Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ant įtakos sferų dalybų stalo pirmos gula savivaldybės įmonės

Publikuota: 2011 gegužės 11 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

silutesetazinios.lt archyvo nuotr.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Antradienį Šilutėje buvo žengtas pirmas žingsnis savivaldybės kontroliuojamų uždarųjų akcinių bendrovių stebėtojų tarybų perėmimo į rajono valdančiosios koalicijos rankas link.

Kalba eina apie uždarąsias akcines bendroves „Šilutės vandenys“, „Šilutės šilumos tinklai“ ir „Šilutės autobusų parkas“. Šių įmonių stebėtojų tarybas sudaro 5 nariai: 3 savivaldybės tarybos deleguoti atstovai ir 2 Savivaldybės administracijos direktoriaus deleguoti atstovai. Jos renkamos 4 metų kadencijai.

Rinkimai išretino stebėtojų tarybas

Pastarąjį kartą šių įmonių stebėtojų tarybos buvo suformuotos praeitų metų balandžio pabaigoje.
Į jas buvo deleguoti šie rajono tarybos nariai: UAB „Šilutės šilumos tinklai“ – Jonas Jaunius, Izidorius Vaičiulis ir Algis Bulsis, UAB „Šilutės vandenys“ – Saulius Stankevičius, Zigmantas Jaunius ir Algirdas Balčytis, UAB „Šilutės autobusų parkas“ – Steponas Kazlauskas, Georgijus Čvanovas ir Alfonsas Vanagas.

Penki iš jų – J. Jaunius, I. Vaičiulis (mirė), A. Bulsis, Z. Jaunius ir G. Čvanovas nebuvo išrinkti į naujos kadencijos rajono tarybą, todėl savivaldybės kontroliuojamų įmonių stebėtojų tarybose atsirado laisvų vietų: UAB „Šilutės vandenys“ ir UAB „Šilutės autobusų parkas“ – po 1, o UAB „Šilutės šilumos tinklai“ – visų 3.

„Šilutės vandenų“ bendrovės stebėtojų taryboje liko rajono valdančiajai koalicijai atstovaujantis S. Stankevičius ir opozicijos atstovas A. Balčytis. Tuo tarpu abu likę Šilutės autobusų parko bendrovės stebėtojai – S. Kazlauskas ir A. Vanagas priklauso rajono tarybos opozicijai.

Formuos naujas stebėtojų tarybas

Šilutės r. savivaldybėje tokiais atvejais į įmonių stebėtojų tarybas buvo įprasta deleguoti tik trūkstamus narius, – kad ir bendrovių valdyme būtų išlaikytas šioks toks rajono valdančiųjų ir opozicijos įtakos balansas. Tuo tarpu dabartinė rajono valdančioji dauguma užsimojo atšaukti visų savivaldybės bendrovių stebėtojų tarybose likusių politikų įgaliojimus, kad galėtų į jas deleguoti kitus žmones naujai 4 metų kadencijai, kuri sutaptų su rajono tarybos kadencija.

„Darbietis“ S. Stankevičius antradienio Ekonomikos ir finansų komitete mušėsi į krūtinę, tvirtindamas, kad tai visai logiškas sprendimas. Tokios pat nuomonės, suprantama, laikėsi ir kiti penki rajono valdančiajai koalicijai priklausantys komiteto nariai. Tačiau opozicijos 6 – tukas su tuo niekaip nenorėjo sutikti ir balsavo prieš dabartinių bendrovių stebėtojų tarybų narių atšaukimą.

Nepaisant to, rajono valdantieji vis tiek pasiekė savo, – posėdžio pirmininkė „tvarkietė“ Daiva Žebelienė pasinaudojo įstatymų jai suteikta papildomo balso teise, ir sprendimo projektas dėl Tarybos deleguotų narių į savivaldybės kontroliuojamų bendrovių stebėtojų tarybas atšaukimo (tiklsus pavadinimas „Dėl savivaldybės tarybos narių delegavimo į savivaldybės kontroliuojamų uždarųjų akcinių bendrovių stebėtojų tarybas“) bus teikiamas rajono tarybai svarstyti.

Oponentai įžvelgia įtakos dalybas

Šarūnas Laužikas (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai), vienas iš Tarybos opozicijos lyderių, rajono valdančiųjų užmojyje iš pagrindų atnaujinti savivaldybės kontroliuojamų bendrovių stebėtojų tarybas įžvelgia valdančiosios koalicijos įtakos sferų dalybų pradžią. Anot jo („Šilutės ETA žinios“ su Š. Laužiku kalbėjo telefonu – red. pastaba), pasiūlymų dėl įtakos sferų pasidalijimo būta iš karto po rinkimų į savivaldybių tarybas, derybose dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. Todėl Š. Laužikas sakė esąs beveik įsitikinęs, kad būtent tai dabar ir vyksta. „„Pagėgių“ ir kitos partijos tik taip supranta lojalumą – arba priklausai joms, arba ne“, – pridūrė politikas.

Pagal LR akcinių bendrovių įstatymą (31 str. 9 d.) visuotinis akcininkų susirinkimas, šiuo atveju Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus institucija, gali atšaukti visą akcinės bendrovės stebėtojų tarybą arba pavienius jos narius nesibaigus jos kadencijai. Išeitų, kad visus likusius stebėtojus (Tarybos narius ir administracijos darbuotojus) iš savivaldybės įmonių gali atšaukti administracijos direktorė „darbietė“ Ida Vasiljevienė, o Tarybai liktų tik deleguoti į jas naujus savo narius.

Todėl, anot Š. Laužiko, greitai turėtų paaiškėti, kokių gi iš tikrųjų slaptų protokolų yra „pasirašiusi“ rajono valdančioji koalicija.

Stebėtojų tarybos kompetencija

Akcinės bendrovės stebėtojų taryba renka bendrovės vadovą ir atšaukia jį iš pareigų, prižiūri bendrovės vadovo veiklą, sprendžia kitus įmonės veiklos priežiūros klausimus (Akcinių bendrovių įstatymas, 32 str. 1 d.).

4 skaitytojų komentarai
Mąstau 2011 gegužės 11d., 13:23195.182.74.143
Ir koks ,, šventasis” tas Laužikas

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 4

Atsakyti

Mąstau 2 2011 gegužės 11d., 14:34195.22.165.90
Mąstau ir tapšnoju. Taigi čia paksistų šūkis. Keisk mąstymą.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 4

Atsakyti

smulkioji tautosaka 2011 gegužės 11d., 15:2782.135.210.108
nesuprantu, prie ko čia tie paksistai – tai juk sena ir gilią prasmę turinti liaudies išmonė: //www.patarles.lt/lietuviu-priezodziai/sikau-ir-tapsnojau/

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 8 Thumb down 0

Atsakyti

anonimas 2011 gegužės 12d., 07:3382.135.221.179
Nemokamo surio nebuna o saslyku juo labiau .Ateina laikas susimoketi ir panasu kad saskaita bus labai didele.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą